Kandemir Medya Genel Yayın Yönetmeni Gazeteci Macit Sefiloğlu,  piyasalara ani müdahale ile dövizin düşmesi, asgari ücret artışları ve emekliye yönelik yapılacak iyileştirmelerin bir seçim hazırlığını işaret ettiğini belirtti. Haftanın gelişmelerini değerlendiren Sefiloğlu, AK Parti’nin yaptığı belediye başkanları toplantısındaki bazı uyarıların da seçim hazırlığı olabileceğini söyledi, şöyle konuştu:

“Dün AK Parti belediye başkanlarını topladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan  Ankara ve İstanbul’un CHP’li Belediye Başkanlarına (Bizim yaptıklarımızla övünüyorlar) derken İzmir’de kentsel dönüşüm adına hiçbir şey yapmadığını söyledi. Cumhurbaşkanı geçtiğimiz günlerde deprem konutlarının teslim törenine katılmıştı. Elbet İzmir’in kentsel dönüşüm ihtiyacı çok fazla, onu bir yere yazalım ama Narlıdere’de başlayan ve tamamlanması için çalışmaların sürdüğü önemli bir kentsel dönüşüm var. İzmir’in diğer bölgelerinde de planlamalar var. Buralarda zaman  zaman merkezi iktidarla, yerel yönetim arasında sürtüşmeler de yaşanıyor. Ama hiçbir şey yapılmıyor demek doğru değil.  İzmir’e bu eleştiriyi getirirken, sanırım İzmir seçmeninden hiçbir dönem karşılık bulmamaları da yansımış olabilir. AK Parti’nin  İzmir’den kendine bir iktidar çıkaramamış olması bazı insanları geçmişte de bazı siyasetçileri öfkelendirmişti. İzmirliler’e çok hakaret eden insanlar, gazetecileri de görmüştük geçmişte.”

Tercih sadece kentsel dönüşümle olmaz

İzmirli’nin geçmişte tercihlerini yeri geldiğinde “merkez sağ” iktidarlara verdiğini de anımsatan Kandemir Medya Genel Yayın Yönetmeni Macit Sefiloğlu, “Gençler çok bilmez ama Süleyman Demirel’in Doğruyol Partisi, Turgut Özal’ın  Anavatan Partisi İzmir’de iktidar oldu. Ciddi oylar aldılar. CHP iktidar olamadığı dönemler de yaşadı” dedi. Sefiloğlu şöyle devam etti:

“Ama İzmirli’nin alt yapıya verdiği önem kadar bazı değerlere de çok önem verdiğini hepimiz biliyoruz. Bunun için de İzmirli merkez sağ seçmen son dönemde kendi partilerinin iddiasının kalmadığı dönemde CHP’ye yöneldi. Hatta CHP içinde aktif siyasete katıldı.  Tercihini de AK Parti’den yana yapmadı.  Onun da tek nedeni burada örneğin Mustafa Kemal Atatürk’e dokundunuz mu İzmirli buraya hangi kentten gelirse gelsin, nereden göç etmiş olursa olsun biraz tedirgin olur. Dokundurtmaz. Ama süreç içinde siyasetçi dışında da o kadar kötü dokundular ve bazıları ödüllendirildi. BU durum hafızadan silinmiyor. Belki kentsel altyapı konusunda iktidar doğruları dile getiriyor ama bu eleştirileri destekleyecek siyaset yapılması lazım.”

İzmir neden gündemde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasında İzmir’i eleştirisinin dikkat çektiğini söyleyen Macit Sefiloğlu, “Ankara’da İstanbul’da AK Parti belediyeleri geri alma olasılığını değerlendiriyor olabilir. Ama İzmir için böyle bir çıkmaz var onlar için” dedi. İzmir’deki sağ siyasetin boşluğunu İYİ Parti’nin doldurabileceğini de seyleyen Gazeteci Macit Sefiloğlu, şöyle devam etti:

“ İzmir’de en fazla ne olur. CHP Başarısız olan isimleri değiştirebilir. Seçmene daha sıcak gelebilecek isimler tercih edilebilir. Ancak burada kapı kapı dolaşacak partililere göre tercihler zor değişir. Çünkü AK Parti’de “reislik” modeli var. BU nedenle de herkes Erdoğan’a bakıyor. BU nedenle de kapı kapı dolaşmanın çok bir anlamı olmayabilir Çünkü seçmen Erdoğan’a oy veriyor. Cumhurbaşkanı ben siyasetten çekiliyorum desin Ak Parti bugün aldığı oyun yarısını bile alamaz. Biz bu durumu Turgut Özal ile yaşadık. Özal ile partiyi denkleştirdiler, Özal gitti ardından partinin gidişi çok uzun sürmedi. Kişilere bağlı bir partiyse durum bu. Haydar Baş öldü oğlu bakalım yürütebilecek mi? Necmettin Erbakan öldü, Fatih Erbakan yürütemiyor, yani bunlar baba oğul meselesi değil. CHP o anlamda belki istenilen oy düzeyine düzeye çıkamıyor ama biri gitse bir başkası sahip çıkıyor o partiye. Kurumsallığı var. Kişi partisi değil. Yani Kemal Kılıçdaroğlu gitti, parti yüzde 10’a düştü olmaz. Belki artabilir başka bir gelenle birlikte.”

İYİ Parti’nin avantajı 

İzmir seçmeninin İYİ Parti’ye yakın olabileceğini de söyleyen Kandemir Medya Genel Yayın Yönetmeni Macit Sefiloğlu, şöyle konuştu:

“Meral Akşener benim bahsettiğim merkez sağ iktidar döneminin buradaki karşılığı olabilir. Öyle görüyorum. Onun için burada pazartesi günü iş dünyasıyla buluşacak. Sanıyorum bir esnaf buluşması da söz konusu İzmir’i önemsediklerini biliyorum. Çok çalışıyorlar. Anketlerde oyları da arttı. Zaten o yüzden de hedef alınmak istiyorlar, Meral Akşener Anadolu gezilerinde adeta tartaklanmaya çalışılıyor. Hakarete varan meczup davranışlar gördük.  Meral Akşener birincisi çok çalışkan ikincisi de konuşmalarında, açıklamalarında çok isabetli saptamalar yapıyor. Halkın siyasetçiden beklediği yönde vuruşları var. Hem başlık olarak, hem de anlatım olarak. Duru ve temiz bir anlatımı var. Dolayısıyla bir arayışı olan insanlar için özellikle de iktidarın eridiği bir noktada Ak Partiden kaçacak oylarda adres olabilir. Dolayısıyla Meral hanım İzmir’den ciddi oy alabilir. CHP’den de oy alabilir.”  

Ekonomi güven işidir

Bankaların halen ticari krediler, konut ve otomobil kredilerinde faizleri çok yükselttiğine işaret eden Macit Sefiloğlu, “Yayına gelmeden önce Ticari faziler konut kredileri ve taşıt kredilileriyle haberimizde ticari faizlerin yüzde 40 seviyesinde uygulandığını gördük. Konut ve taşıt kredileri de çok yüksek. Bankalardan düşük faizle para çekip, dövize yatırmasın diye sanırım bu uygulama yapılıyor. Ama bu durum bir normali değildir. Dövizin düşüşü bu arada piyasadaki etiketlere yansımadı. Bunun de nedene istikrarlı bir süreç gelip gelemeyeceği endişelerinin devam etmesidir.”

Emekli zam bekliyor

Kandemir Medya Genel Yayın Yönetmeni Macit Sefiloğlu, emekli zamlarının beklenildiğini özellikle işçi ve Bağ-Kur emeklilerinde çok düşük ücretlerin yani taban aylığı alanların özel bir iyileştirme kapsamına alınması gerektiğini söyledi. Sefiloğlu, “Bunun için uzmanlar bir seyyanen zam yapılmasını beklediklerini söylüyorlar. Yani alınan emekli maaşın üzerine sabit bir para ile zam yapıp, sonra enflasyon eklenmesinin doğru olacağını belirtiyorlar.” Dedi.

Editör: TE Bilişim