Ayşegül Koç’un sunuculuğunu üstlendiği ‘Gün Başlıyor’ programında bugün Vatandaşın Vergisini Koruma Derneği Başkanı Dr. Turgay Bozoğlu konuk oldu. Programda ülkedeki vergi sistemi ve ekonomi ele alındı. 

VAVEK hakkında konuşan Bozoğlu; ‘’ Tüm ülkelerde vergiler çok kutsaldır. Bütçe her zaman denetlenmesi gereken bir konudur. Harcamalar doğru yerde ve oranda harcanmalıdır. Birilerinin cebine para aktarılan bir sistem asla olmamalıdır. VAVEK’in kurucuları arasında CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da var. 1999-2003 yılları arasında başkanlık yapmıştır. Vizyonumuza uygun olarak iç ve dış kaynaklarımızı harekete geçirmek, kamuoyu ile iletişimi sürekli kılmak ve gerçek bir sivil toplum kuruluşu olmak yönünde kurumsal kapasitemizi geliştirmek suretiyle vergilerin adil ve doğru toplanıp toplanmadığını, doğru harcanıp harcanmadığını denetlemek, yolsuzlukların izlenmesini sağlamak ve bu alanlarda toplumsal bilincin arttırılmasına katkıda bulunmaktır.’’ dedi.  

‘’TOPLANAN VERGİ KADAR HARCANAN VERGİ DE ÖNEMLİDİR’’ 

‘’VAVEK’in vizyonu toplumdan alınan kaynakların adil toplanıp toplanmadığını, toplumun çıkarlarına uygun kullanılıp kullanılmadığını izleyen, bu konuda toplumsal farkındalığı arttıran, saygınlığı ve etkisi yüksek örnek bir Sivil Toplum Kuruluşu olmaktır.’’ dedi. 

‘’ASGARİ ÜCRET ARTIŞI HİSSEDİLMEDİ’’ 

‘’Asgari ücret artışı enflasyon ve vergi dilimleri kesintileri nedeni ile hiç artmamış gibi oldu. Maalesef çalışanlar yine enflasyona karşı ezildi. Asgari ücret açlık sınırının altında ve geçinmek imkansız. Gelirler fiyatlar kadar artsa sorun olmaz. Bugün orta direk kalmamıştır.’’ dedi. 

’ÇALIŞMA HAYATINDA KADIN ERKEK EŞİT DEĞİL’’ 

‘’Çoğu kadın erkeklerden az ücret alarak iş yerlerinde çalıştırılıyor. Kuzey Afrika ülkeleri ile aynı seviyeye geldi. Gençler o sebeple yurt dışına kaçmak istiyor. Türkiye artık seksenli yıllardaki genç nüfusunu kaybetti. Yurt dışına eğitimli ve yetişmiş nüfus gidiyor. Eskiden işçiler Almanya ve Avrupa ülkelerine giderdi. Bu ülke için çok büyük bir kayıptır.’’ dedi. 

Editör: TE Bilişim