Doç. Dr. Nilgün Yener ve Ayşegül Koç'un birlikte hazırlayıp sunduğu ‘Her İşin Başı Sağlık' programında bu hafta LÖSEV Sosyal Hizmetler Genel Koordinatörü Dr. Jülide Arifoğlu Akay konuk oldu. Programda çocukluk çağı kanserleri ve kanser farkındalığı ele alındı. 

Lösev hakkında konuşan Dr. Jülide Arifoğlu Akay; ‘’ 24 yıldır kamu yararına çalışan bir kuruluş olan Lösev, ilk çalışmasını hasta çocuklara televizyon alması ile başlamıştır. 2000 yılında ilk kez Lösemi hastanesi kurularak büyük bir proje yapıldı. Daha sonra lösemili çocukların ailesi için büyük yaşam merkezleri kurduk. Buranın ismi lösemili çocuklar köyü oldu. 2015 yılında da ‘’Bir tuğlada sen koy’’ projesi kapsamında bir hastane kuruldu. Son 13 yıldır tüm kanser türlerine desteklerimizi iletiyoruz.’’ dedi. 

‘’İYİLEŞEN ÇOCUKLAR HASTA ÇOCUKLARA DESTEK VERİYOR’’ 

‘’Lösev derneğine katılan hasta çocuklar desteklerden maddi ve manevi faydalanarak iyileşiyor. Hastalıktan kurtulan çocuklar hastanede hasta çocuklara moral olarak yanlarında yer alıyor. Onlara bu moral maddi destekten daha faydalıdır. Ayrıca hasta çocuklara protein desteği sağlıyoruz. Bağışlanan kurbanlar ailelere verilerek çocuklara protein sağlamış oluyoruz.’’ dedi.  

''HER 3 DAKİKADA 1 LÖSEMİ HASTASI''

''Günümüz koşullarında her üç dakikada bir çocuklar lösemi hastası olarak dünyaya geliyor. Bu hastalığın sebebi akraba evliliği ve kansorejen gıdalardır. Doğal gıdalar ile beslenerek genetiği korumamız gereklidir. İnsanlara doğal bitkisel gıdalar öneriyoruz.'' dedi.

LÖSEMİ BELİRTİLERİ

İlerleyici bir seyir gösteren hastalığın belirtileri, anormal (habis) hücrelerin, kan yapıcı organlarda normal hücrelerin yapımını engellemesi sonucunda ortaya çıkar. Normal alyuvarların yapımındaki azalma ile kansızlık (anemi); normal akyuvarların yapımındaki azalma neticesinde enfeksiyona yatkınlık, mikrobik hastalıklar ve ateş; kan pıhtılaşmasında rol alan kan pulcuklarının (trombositler) yapımındaki azalma ile çeşitli kanamalar (burun kanaması, diş eti kanamaları, cilt altı kanaması gibi) meydana gelir. Ciltte sık sık çürükler meydana gelir veya kesik oluştuğunda kanama güçlükle durdurulur.

Ayrıca, hastalığın diğer bazı bulguları da habis hücrelerin bazı organları işgal etmesine ve çeşitli kimyevi maddeler salgılamasına bağlanır. Bütün bu hızlı hücre yapım ve yıkımı, kilo kaybı ve terlemeye de yol açar. Hastalarda dalak genellikle büyümüştür ve lenf düğümlerinde de şişlikler tespit edilir. Karında şişkinlik hissi vardır.

Erken döneme ait belirtiler genelde gözden kaçmaktadır, çünkü bu dönemdeki şikayetler nezle veya diğer sık gözlenen hastalık şikayetlerine benzer. (Halsizlik, kemik ve eklemlerde ağrılar, baş ağrıları, deride kızarıklıklar, saç dökülmesi)

''ORGAN BAĞIŞI ÇOK ÖNEMLİ''

Hasta çocuklar için organ bağışı yapılması hakkında konuşan Akay; '' Hasta çocuklar organ nakli ile sağlıklarına daha hızlı kavuşuyor. Herkesin organ bağışında bulunmasını rica ederim. Bir bağış ile bir çocuk hayata tutunur. Lösemi değil iyilik bulaşıcıdır.'' dedi.

Editör: TE Bilişim