Radyo Ege’de her salı saat 11.00’de Doç Dr. Nilgün Yener ve Ayşegül Koç'un moderatörlüğünde yayınlanan ‘Her İşin Başı Sağlık’ programında gündem Türkiye’yi vuran deprem felaketi ve afet sonrası yapılan kurtarma çalışmalarıydı. Marmara depremini yakından gözlemlemiş olan Acil mbulans Hekimleri Derneği doktorlarından İsmail Ümit Bal Kahramanmaraş depremleri sonrası oluan tabloyu değerlendirdi. İlk 72 saatin acil kurtarma anlamında altın değerinde olduğuna işaret eden Bal, planlı ve bilinçli müdahalenin önemini vurguladı. 

İşte Dr. İsmail Ümit Bal’ın açıklamalarından öne çıkanlar... 

İZMİR’DEN 290 DOKTOR GÖNÜLLÜ OLDU 

Afetin sonrasına yoğunlaşıyoruz. 290 doktor gönüllü oldu, il sağlık müdürlüğüyle koordineli çalışıyoruz. En büyük sıkıntımız lojistik destekte. Marmara depreminde yollar bu kadar zarar görmemişti. Artı, kış koşulları da çalışmaları zorlaştırıyor.  

HİPOTERMİYE DİKKAT 

Göçük alında olanların hipotermiden etkilenmesi söz konusu. Koşullar donma koşullarında. Hamile, engelli, çocuk ve kronik hastlığı olanlar soğuktan etkileniyor. Artçı depremlerde müdahale edenlerin sağlıklı bölgede olması gerekir, yoksa onlar da yardımda muhtaç hale gelir.  

ÇOK FAZLA ENKAZ, ÇOK FAZLA YARALI VAR 

Bölgedeki hastaneler şu anda yeterli olamıyor. Bir anda bu kadar çok hastanın yığılması öngrülebilir bir şey değil. 15 milyona yakın insanın yaşadığı bir bölge bu. Çok fazla enkaz var, çok fazla yaralı var. Bir de hava koşulları çok kötü. Enkazdan ilk çıkanlara termal battaniye dediğimiz malzemeyle en azından ıslak kalmasını önlemek olmalı. Olay yerinde müdahale yerine onları tahiye edip başka alanlarda o hizmeti sunabilmek gerekir.  

AFAD’A BAŞVURABİLİRİZ 

Çeşme’den İskenderun’a gidecek gemi dönüşte oradan inanları getirebilir, AFAD’a başvurup, ben şu kadar insanı misafir edebilirm diye kayıt altına aldırıp oları misafir edebiliriz.    

GÖREVLi PERSONELDE TÜKENMİŞLİK SENDROMU OLABİLİR 

Acil durumda haftada bir görev yapan doktorları belirli periyotlarla değiştirmek gerekir. Yoksa görevli personelde tükenmişlik sendromu yaşanabilir. Bölgeye önce uzmanların gitmesi, sonra gönülü vatandaşların gitmesi gerekir. 

İLK 72 SAAT ALTIN DEĞERİNDE 

İlk 72 saat dediğimiz altın saatlrde ilk yardım yapmayı herkes bilmeli.Bizim eğitimde yapmamız gereken şey, eğitim sistemimize, müfredata bilinçli yardım dersinin konulması olmalı. Böyle afetlerdeki zararı daha az hale getirebiliriz. Kağıt üstünde kalmamalı. Eyleme dökmek önemli 6 ayda bir kağıt üstüne olanlar uygulanmalı.  

GÖNÜLLÜ GRUPLARA EĞİTİM VERİYORUZ 

Acil afet ambulans derneği’nin gönüllü grupları var. STK’ların eğitimi çok önemli. Dernek olarak podcastler hzırlıyoruz. Bölgeye gidecek sağlık personel için gimeden neler yapması gerektğiyle ilgili podcast hazırladık. Ekipler muslujlardan akan suyu içmemeli. Yanında en az üç günlük gıda olmalı, kıyafetleri ona göre olmalı kendileri de yardıma muhtaç haline gelmesiner. 2 dakikalık podcast hazırlayıp duyurduk.  

BİLİNÇLİ YARDIM 

Herkes yardım etmeye çalışıyo ama yardımı bilinçlİ yapmak gerekir. Sızlanmak ve yanlış mesajarı sosyal medyada paylaşmak yerine daha kontrollü olmak gerekir. Yanlış bilglendirme müdahaleyi zora sokabilir.  

KAN 42 GÜN SAKLANABİLİR 

Kan ürünü 42 gün kullanılabilir. Taşınma ve saklama koşuları da önemli. Birden yüklenme yerine planlı yapmamız da gerekir. Adapazarı depreminde üçüncü günde ekmek dağları oluştu ve çoğu küflendi. Kaynakları planlı ve doğru kullanmamız gerekir. 

YURT DIŞI YARDIMLAR GELMEYE BAŞLADI 

Bizim dernek olarak irtibat haline olduğumu Yunanistan, Hollanda ve Almanyadan ekiplerin geldiğini öğrendik. Yurtdışından yardımlar gelmeye başladı. İzmirden bir çok garniondan askeri araçlar yönlendiriliyor. Askeriyeden yardım olduğunu bilyorum.  

TECRÜBEMİZ VAR 

Dünyada afet konusunda bizim kadar tecrübeli ülke yoktur. Biz çok eksik değiliz, bilgimiz var kaynağımız var, yani un var şeker var, sadece helvayı  yapma konusunda sıkıntılarımız var. İlk saatlerde acil müdahae ekipleri daha sonra psikiyatri ve halk sağlığı ekiplerine çok iş düşecek.  

Editör: TE Bilişim