Bölgenin Tek Radyosu Radyo Ege siyasetin de nabzını tutmaya devam ediyor. Radyo Ege’de Balamir Yıldız’ın sunduğu Yol Saati siyaset alanında uzman olan, kamuoyu araştırmacısı ve Siyasal İletişim Uzmanı Dr. İbrahim Uslu açıklamalarda bulundu.
Aralık ayında enflasyonun düşeceği açıklaması yapan Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati hakkında açıklamalarda bulunan İbrahim Uslu; ‘’ Bundan önceki enflasyon tahminlerinde her zaman yanıldılar. 2022 ocak ayından itibaren enflasyon düşecek açıklamasında bulundular. Ardından ilkbahara enflasyon tahminleri sarktı. İlkbahar tahminleri de tutmayınca yaza doğru düşecek denildi. Dolayısıyla enflasyon tahminleri bu açıklamadan sonra bir yıl yanılmış durumdadır.’’ dedi.

DÖVİZ KURLARINDA YIL SONUNA KADAR OLUMLU SEYİR OLMAZ 
Hazinedeki açık hakkında konuşan Uslu; ‘’ Dünyada enflasyon oldukça faiz arttırımları olacaktır. Bir çok ülkenin merkez bankası enflasyon ile mücadele etmek için faiz artışına gideceğini açıkladı. Amerikan Merkez Bankası’ndaki faiz artışı yükseldiği zaman dünya piyasalarındaki dolarlar Amerikan Merkez Bankası’na yöneliyor. Bu durum Dolar kurunu arttırarak ülkemizde Türk Lirasının değerini düşürüyor. Yabancı merkez bankaları önümüzdeki süreçte enflasyon ile mücadele için faiz artışını kararlılıkla sürdüreceğini açıkladı. Dolayısıyla yıl sonuna kadar döviz kurlarında olumlu gelişme yaşanması mümkün görünmüyor’’ açıklamasında bulundu.

BÜTÇE İLK ALTI AYDA YANILDI
Ülkemizdeki bütçe açığından bahseden Uslu; ‘’ Hükümet yılbaşında bütçe getirmişti ancak haziran ayında bütçe yetersizliği söz konusu oldu. Bütçe tahminlerinde de enflasyon tahminlerinde olduğu gibi hükümet yanıldı. İlk altı ay içerisinde rekor seviyede bir bütçe açığı vermiş olduk. Yanılgılar bu kadar yüksek olduğu için ekonomi yönetimi açısından olumlu sinyaller vermemektir. Tüketici güven endeksine bu durum yansıyarak bize olumsuz dönüşü oluyor. Ayrıca yurt dışında borçlanırken kullanılan risk birimi olan Cds yükseliyor ’’ açıklamasında bulundu.

RUBLE İLE TİCARET İLERLEYEN DÖNEMDE SIKINTI YARATIR
Ruble ile ticaret anlaşması hakkında konuşan Uslu; ‘’ Rusya açısından bu durum olumludur. Çünkü kendi para birimi ile ürün alarak ekonomik olarak rahat ticaret sağlıyor. Ancak bizim ruble gelirimiz ruble giderimizden az olduğu için ödeme yaparken ruble almamız gerekecektir. Ruble almak için döviz ile yurt dışından para alacağız. Bu da bize uzun vadede döviz sıkıntısı yaşatacaktır’’ dedi. 

Editör: TE Bilişim