İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak ve Ayşegül Koç'un birlikte hazırlayıp sunduğu Her İşin Başı Sağlık' programında bu hafta Doç. Dr. Nilgün Yener ve Prof. Dr. Sevil Çağıran Kılçıksız konuk oldu. Her salı saat 11.00'de olduğu gibi bu hafta da gündemde kanser hastalığı vardı.


Kanser hastalığı hakkında konuşan Nilgün Yener; ‘’Kanser hastalığı ölümcül bir hastalık olarak toplum tarafından bilinen bir hastalıktır. Ancak hastalıktan ziyade erken teşhis edilmemesi sorundur. ‘Kanserden Korkmayın geç kalmaktan korkun’ mottosu çok önemlidir. Kansere yakalanan hastalarda intihar oranı erken tanı veya geç tanıda aynı orandadır. Yani kanser korkusu çok fazla olan bir hastalıktır. Kanser algısını değiştirmeliyiz. Kanser ölüm ile eşleşen bir hastalık olarak psikolojik baskı yaratıyor. Kansere yakalanacağını düşündüğü için taramalara gitmek istenmiyor.’’ dedi.


‘’KANSER BİR VÜCUT PARÇASIDIR’’
Kanser aşamaları hakkında konuşan Nilgün Yener; ‘’Kanser radyasyon ve bilinmeyen başka sebepler ile olabilen bir hastalıktır. Tümör belli oranda çoğalarak oluştuğu bölgede büyümeye başlıyor. Bunlar vücutta oluşan hücrelerimizin çeşitli nedenler ile (sigara, güneş, radyasyon) değişmesidir. Evrelerin değişmesi ile ağırlaşır.’’ dedi.


‘’KANSERDEN KORKMAYIN’’
‘’Kanser yüzde 90 oran ile nezle gibi atlatılır. 10 kişiden sadece 2 kişi kanserden hayatını kaybeder. Kanserin üçte ikisi önlenebilirdir. Kansere alışmalıyız. Çünkü kanser önlenebilir yaygın bir hastalıktır. Avrupa’ya baktığımız zaman istatistiklere göre insan yaşamında iki insandan biri kanserle karşılaşabilir. Bu sebeple ölüm ile hemen eşleştirmeyin.’’ dedi. Her 5 kadından 1’i meme kanserine yakalanır. Erkeklerde de kanser vakası daha fazladır. Pandemi kadar hasta kanserden kaybediliyor.’’ dedi. 


‘’TEŞHİS İÇİN TARAMA YAPTIRIN’’ 
‘’Erken teşhis hastalıkta en önemli noktadır. Dünyada hiçbir hastalığın tam tedavisi yoktur. Bu sebeple kesin bir tedavisi yoktur. Ancak erken teşhis ile hayat kurtarılır. Agresif şekilde üremeyen kanser türleri ölümcül değildir.’’ dedi. 

''KANSER TARAMALARI YAŞA GÖREDİR''
‘’Kadın veya erkek 50 yaş üzeri ise kesinlikle tarama yaptırılması gereklidir. Aile geçmişinde hastalık varsa kanser taramaları daha erken yaşlarda başlamalıdır. Her iki yılda bir meme kanseri riski ile tarama yapılmalıdır.’’ dedi. 


‘’AŞILAMA İLE KANSER DURDU’’
‘’Rahim ağzı kanseri aşılama ile aşağı indi. Amerika’da aşı ücretleri karşılanarak aşılama yapıldı. Türkiye’de de HPV kansere gidişin önemli bir başlangıcıdır. 10 yıl sonra kansere yol açabilen bir hastalıktır. Bu sebeple aşılama çok değerlidir.’’ dedi.

''Kanser önelenebilir bir hastalıktır. Aliağa vb. yerlerdeki radyasyon yayan alanlar engellenerek hastalık riski düşürülebilir. Düzenli beslenme ve spor kanser önleyici çalışmalardır. Çeşitli kanser önleme yöntemleri ile kanser olma oranı düşer.'' açıklamasında bulundu.

Editör: TE Bilişim