30 Ekim 2020 depreminde “hasarlı” raporu verilerek ikameti yasaklanan binanın yıkımı 10 günde tamamlanacak.  Zemin etüdünün yapılmasının ardından inşaat süreci başlayacak. İki blok, tek temel üzerinde 36 birimin yer aldığı ve İGC’nin 12 daireye sahip olduğu binada, 24 ayrı kat maliki bulunuyor.  

Basın Apartmanı, İGC’nin girişimleri ve çabalarıyla Konak bölgesi için ilk ön ruhsat projesini tamamlayan binalardan biri oldu. Bu süreçte hazırlanan mimari projeye İGC bir bedel ödemedi; elektrik, mekanik ve statik projeler de ücretsiz çizdirildi. Son bir yılda, kat malikleri ve mimarlık bürosuyla 50’yi aşkın toplantı gerçekleştirildi. Bu toplantılarda uzlaşma sağlanması için yoğun çaba sarf edildi. İnşaat temsil heyeti oluşturuldu. Cemiyetimizi temsilen heyette, İGC Başkanı Dilek Gappi, Başkan Yardımcısı Semih Aksoy, üye Ahmet Tükel, üye İsmail İnan da yer aldı. Elektrik, mekanik ve statik projeler hazırlanırken, zemin etüdü için çalışmalar başlatıldı. Ağır ve orta hasarlı binalar için emsal artışından yararlanılarak mimari proje iki kez hazırlatıldı; ön onay alındı. Yıkım firmalarından teklif alınarak, en uygun teklifi veren Özbüker Yıkım firması ile anlaşma sağlandı. Ön teknik şartnamesi de hazır olan bina için müteahhitlerle görüşme aşamasına gelindi.  

Gelinen süreçte, bugün (7 Haziran 2022) Basın Apartmanı’nın yıkımına başlandı. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Dilek Gappi, zor aşamaları geçerek bugüne geldiklerini vurgulayarak önümüzdeki süreci şöyle anlattı: 

“Son bir yıldır kat malikleri arasında uzlaşma ve anlaşmanın sağlanması, kurumlarla olan işlerin imza süreçlerinin hızlandırılması, mimari projenin hazırlanması gibi konularda çok büyük çaba gösterdik. Geldiğimiz aşamada Konak bölgesi için ilk ön ruhsat projesini tamamlayan binalardan biri olduk. Yıkımın ardından hızla zemin etüdü çalışmaları tamamlanarak inşaat ruhsatımızı alacağız. Ruhsat sonrasında inşaat teknik heyetimiz ve cemiyetimiz üyelerinden oluşturacağımız inşaat komisyonu üyelerimiz ile müteahhit tekliflerini değerlendirerek kısa zamanda binamızı, Kordonboyu’nun en güzel binalarından biri olarak inşa ettirmeyi hedefliyoruz. Göreve gelmemizin birinci yılı dolmadan Cemiyetimize yeni çalışma ofisi kazandırmak, Uluslararası Basın Akademisi’ni hayata geçirmek ve Basın Apartmanı’nın inşaat sürecini başlatmak için verdiğimiz sözleri yerine getirdik. Amacımız İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ne yakışır, çok değerli yeni bir yapı kazandırmak.” 

Editör: TE Bilişim