Hür Düşünce Hareketi Genel Kurulu'nda konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu, altılı masa toplantılarıyla ilgili her partinin genel başkan yardımcılarının sürekli toplantı halinde olduklarını söyledi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu İstanbul'da gerçekleşen Hür Düşünce Hareketi Genel Kurulu'na katıldı. Burada bir konuşma yapan Kılıçdaroğlu, üniversitelerin önemine değindi.

"ŞEHİR ÜNİVERSİTESİ İNTİKAM DUYGUSUYLA KAPATILDI"
Şehir Üniversitesi'nin kapatılması ve Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşanan gelişmelere değinen Kılıçdaroğlu, "Biz artık kavga etmek istemiyoruz. Bayrağımızın altında özgürce yaşamak zorundayız ve biz bunu sağlayacağız. Bir ülkeyi ileriye taşıyan temel faktör bilgidir, birikimdir değerli arkadaşlar. Üniversiteleri bilgi üretmeyen toplumun ileriye gitme şansı yoktur. Eğer bizde üniversitelere değer verilmiyorsa, üniversitelerde sorunlarla karşı karşıyaysak sizlerden destek isteriz. Şehir üniversitemiz vardı. Kapatıldı. Bizim Cumhuriyet tarihinde bir ilk galiba bir üniversiteyi kapatmak. İntikam duygusuyla bir üniversiteyi kapatıyorsunuz. Boğaziçi Üniversitesi var. 'İlla benim dediğim olacak' anlayışıyla bu üniversite kan kaybediyor. Bilimden, aykırı düşünceden korkulmaz. En değerli şey aykırı düşüncedir. Benim gibi düşünmeyen insanın düşüncesi değerlidir. Katılmayabilirsiniz ama farklı düşüncelere saygı duyacaksınız." diye konuştu.

"AİLE DESTEKLERİ SİGORTASINI HAYATA GEÇİRECEĞİZ"
'Türkiye'nin demokrasi içinde üretmesi lazım' diyen Kılıçdaroğlu, "Özgürlükler içinde üretmesi lazım. O zaman katma değeri yüksek ürün üretiriz. Güçlü bir sosyal devlet inşa etmek zorundayız. Güçlü bir sosyal devleti inşa edemezseniz huzuru ve barışı sağlayamazsınız. Bu kapsamda iktidar olduğumuzda Aile Destekleri Sigortasını hayata geçireceğiz. Sosyal yardımları insan onurunu koruyarak yapmak zorundasınız. Kişinin yoksulluğu teşhir edilemez." ifadelerini kullandı.

"DEMOKRATİK YOLLARLA OTORİTER BİR YÖNETİMİ DEĞİŞTİRECEĞİZ"
6'lı masa olarak Türkiye'nin geleceği için bir araya geldiklerine vurgu yapan Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

Dünya hızla değişiyor ve bu değişime ayak uydurmak gerekiyor. Üniversiteler sürekli bilim üretecek. Sürekli katma değeri yüksek ürün üreteceksiniz. İnsan oğlu tekerleği 1 milyonda keşfediyor. Şimdi saniyede bir buluş var. Türkiye bunun neresinde. Altılı masa ile ilgili olarak sayın genel başkan aşağı yukarı bütün görüşlerimizi yansıttı. Evet her birimiz farklı partiyiz, doğru. Her birimiz yeri geldiğinde birbirimizin rakibiyiz ama bizler Türkiye'nin üretmesini, büyümesini, kalkınmasını istiyoruz. O paydada bir olduğumuz sürece göreceksiniz Türkiye geleceğe güvenle bakacak. Demokratik yollarla otoriter bir yönetimi değiştireceğiz.

"SAİD-İ NURSİ'NİN KİTAPLARI İÇİN AYM'YE BAŞVURDUK"
İnsanların yaşam tarzlarında özgür olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "Artık Cumhuriyetimizi aydınlık, güzel bir demokrasi ile taçlandırmak istiyoruz. Bir anekdot paylaşayım: Said-i Nursi'nin kitapları yasaklandı. AYM'ye başvurduk. AYM iptal etti. Neden kamuoyuyla paylaşmadın dediler. Dedim ki kamuoyuyla paylaşırsak sanki biz oy için bunu yapıyoruz algısı çıkar. Biz oy için değil bunu demokrasi için yapıyoruz. Kitap yasaklanmaz değerli arkadaşlar. 21. yüzyıldayız. İnsanların inançlarına müdahale edilir mi? Allah'la kul arasına girmeye kimin hakkı var. Kime bu yetki verildi? İnsanların kimlikleri kendi onurudur. İnançları kendi değeridir. Yaşam tarzlarını özel olarak eleştirmeyeceğimiz bir alandır. Bizim görevimiz insanların huzur içinde yaşamasıdır. İnanç mı? İsteyen istediğine inanır. Belediye başkanları arkadaşlarıma şu talimatı verdim. Kişiler nerede ibadet etmek istiyorsa oraları tertemiz edeceksiniz. Tertemiz mekan yaratmak bizim görevimizdir." şeklinde konuştu.

"YENİ BİR İKLİMİ TÜRKİYE'YE GETİRECEĞİZ"
Kılıçdaroğlu konuşmasına şöyle devam etti:

Biz kararlıyız. Biz ne yaptığımızı her toplantıdan sonra kamuoyu ile paylaşıyoruz. Sanmayın ki biz sadece ayda bir kez toplanıyoruz. Her partinin genel başkan yardımcıları kendi alanıyla ilgili çalışmalar yapıyorlar ve onlar sürekli toplantı halindeler.

'Neden cumhurbaşkanı adayınızı belirlemiyorsunuz' diyorlar. Önce altı lider olarak neyi, nasıl yapacağımızı karara bağlamak zorundayız. O kararlılığımız aynı zamanda ittifakın güçlü, sürekli olması. Türkiye'nin aydınlığa çıkması için son derece önemlidir.

Yeni bir iklimi Türkiye'ye getireceğiz. Birbirimize selam vermekten vazgeçtik. Kucaklaşacağız, fıkra anlatacağız. Bunları özledik. Bunları Türkiye'ye yaşatacağız. Bize inanın. Bunu yapacağız ve kararlıyız.

Editör: TE Bilişim