Ayşegül Koç'un sunduğu ''Gün Başlıyor'' programında bugün 444 Gayrimenkul Genel Müdürü Bora Arslan konuk oldu. Programda inşaat maliyetleri ve barınma sorunları ele alındı.


Konut sektörü hakkında konuşan Bora Arslan; ‘’İnşaat maliyetlerine bakıldığı zaman yüzde 114’lük bir artış hakim durumdadır. Geçen yıl yüzde 30 ikinci el, yüzde 70 sıfır konut satışı vardı. Ancak bu yıl yüzde 30 sıfır konut, yüzde 70 ikinci el konut satışına dönüş oldu. Sebebi ise alım gücünden kaynaklıdır. Özellikle İzmir’de 2-3 milyon lira civarında sıfır konut olduğu için vatandaş alırken zorluk yaşamaktadır. Kredi alımında ise bankalarda sorun yaşandığı için hem yapım aşamasında hem alım aşamasında sorun yaşanıyor. BDDK açıklaması talihsiz bir açıklama olmuştur. Kredi kullanılabilse sektöre can suyu vermiş olurdu.’’ açıklamasında bulundu.  


‘’MASANIN HİÇBİR TARAFI MUTLU DEĞİL’’
‘’İnşaat sahipleri pahalı malzemeler ve yer fiyatları sebebiyle zor durumdadır. Aynı zamanda alan insanlarda bina fiyatları sebebiyle şikayet ediyor. Yani masanın hiçbir tarafı memnun değil’’ dedi.


KONUT SATIŞLARI DÜŞÜK
Konut satışları hakkında konuşan Arslan; ‘’ Satışlara bakıldığı zaman yüzde 84 nakit satış yapıldı. Konut kredisi ile satış düştü. Bu sebeple bankalar durumdan memnun değil. Uzun vadede fiyatların daha da artacağını düşünüyorum. Şimdi alım için tam fırsat zamanıdır. Gayrimenkul en fazla getirisi olan yatırım aracıdır. Hem barınma hem de yatırım için önemli bir merkezdir.'' dedi. 


‘’KİRALAR BİR SÜRE GERİYE GELMEZ’’
Arslan; ‘’Kira fiyatları bir süre geri düşmeyecektir. Ekonomik açıdan ev sahipleri de zor durumdadır. Ancak bazı ev sahipleri kiracısını çıkarıp daha yüksek fiyatlara kiralamaya çalışıyor. Bu konuda yargı kiracılardan yana kararlar vermektedir.’’ dedi.

SOSYAL KONUT PROJESİ

Sosyal konut projesi hakkında konuşan Arslan; ''5 milyona yakın vatandaşımız bu projeye başvurdu. Ancak yıl sonuna kadar 8 milyona yakın başvuru olacağı konuşulan bir durumdur. Piyasaları etkileyen bir durum söz konusudur. Çünkü insanlar fiyatlar düşecek diye beklemektedir. Şahsi fikrim ise fiyatların belli bir dönem aynı seviyede kalacağıdır.'' dedi.  

Editör: TE Bilişim