Son Mühür TV’de yayınlanan Ayşegül Koç ile Gün Başlıyor programının bugünkü konuğu Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol’du. Doğruyol sağlık çalışanlarının yasal haklarıyla ilgili yapılması gerekenleri anlattı.
“HAKLARDA GERİ GİDİŞ VAR”
Radyasyon kaynaklarına maruz kalan sağlık çalışanlarının haklarını alamadıklarıyla ilgili konuşan Doğruyol, ”Bu arkadaşlarımızın haklarıyla ilgili geri gidiş var. Radyasyonla ilgili AB ülkelerinde çalışanlara yönelik haklar çalışma saati değil, şutlama sayısı baz alınarak yani çekilen film sayına göre düzenleniyor. Biz de mesai saatleriyle düzenleniyor bu baştan yanlış zaten. 2002’den önce Radyasyon kaynaklarıyla mesai harcayan arkadaşlarımızın üç ay fiili hizmet zamları vardı. Şu an son geldiğimiz noktada 35-40 güne kadar çekildi o zam. Şua izinleriyle ilgili bir yılda 30 gün izinleri vardır. Cumhurbaşkanlığı tarafından şua izinlerinin bölünmemesi yönünde bir talimat verildi ama Sağlık Bakanlığı buna rağmen bu günleri bölmek istedi. Burada önemli olan o arkadaşlarımızın şutlama sayılarıdır. Her şey hava da kalıyor. Radyoloji teknisyenlerinin 5 saat çalışma süresi vardı, 9 saate çıkarıldı. Radyolojiye mazur kalan çalışanın saati, normal memurdan daha fazla böyle bir şey olabilir mi? Yapılması gereken aldıkları radyasyon oranına göre düzenleme olması lazım. “ dedi.
“ÇÖZÜM EŞEL MOBİL SİSTEMDE”
Yükselen enflasyonu değerlendiren Doğruyol, ”Sadece sağlık çalışanları değil tüm memur, emekli, asgari ücretliler yani sabit maaş alan herkes bu enflasyondan etkileniyor. Enflasyondan çıkış yolu da üretimdir. Üretimi destekleyecek politikaların üretilmesi gerekiyor. Sabit ücretlilerin enflasyonist ortamda alım gücü günden güne düşmektedir. Bunun çözümü için EŞEL mobil sisteminin mutlaka getirilmesi lazım. Ülkede ekonomik olarak piramidin orta gelirli kesiminin ülke nüfusunun yarısından fazlası olması lazım. Biz onu yok ettik. Ekonomistlerde açıklıyor sağlıklı bir ülke ekonomisinde orta seviyenin fazla olması lazım. “ ifadelerini kullandı.
“ŞU AN DEVLET HASTANELERİNDE UZMAN DOKTOR YOK”
MHRS randevu sisteminde yaşanan sıkıntılar üzerine konuşan Doğruyol,” Randevudan ziyade bunun altında kamuda çalışan hekim arkadaşlarımızın özel hastanelere ve yurt dışına gitmesi yatıyor. Daha öncelerinde devlet hastanelerimizde her branştan bir sürü hekim varken şu an devlet hastanelerinde uzman doktor bile yok. MHRS randevu sisteminde vatandaşların randevu alabilmesi için öncelikle doktor sayısının yeterli olması lazım. Sayı yeterli değilse randevu alınamıyorsa ve vatandaşa randevu almadan da gidebilirsin deniyorsa bu sağlıkta şiddeti doğurur. Öncelikle doktor sayısının yeterli miktara getirmesi lazım. Mesela bir psikiyatri doktoruna 5dk süre veriliyor yoğunluktan, bu yeterli değil. Ne konuşabilecek o kadar sürede. Bunların önce çözüme kavuşması lazım. 
ÖNCELİĞİN DOKTORLARIMIZI KAMUDA TUTMAK OLMASI LAZIM”
Kamudaki doktor arkadaşlarımızı kamuda tutmak lazım. Doktorların kamudan vazgeçmelerinin altında sadece ekonomik nedenler yatmıyor. Mesleklerinin itibarsızlaştırılması yatıyor. Yöneticilerin personellerine yaptıkları mobingler var. Yıllık izin istediklerinde yeterli performansı göstermemişsin diyerek izin vermiyorlar. Bizim doktorlarımız kendi insanlarına hizmet etmeli ve inanın doktor arkadaşlarımızın da önceliği bu. Bu ülke bizim, ülkenin birlik bütünlüğü her şeyin önünde bunun sağlanması lazım.” dedi.
“CAYDIRICI CEZALARIN GETİRİLMESİ LAZIM”
Ak Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş’ın, sağlık çalışmalarıyla ilgili yasal düzenlemeler, sağlık çalışanlarının maaş ödeme sistemlerinde ve mali haklarında önemli iyileştirmeler sağlayacakları yönündeki açıklamalarına, sağlıkta şiddet yasasıyla ilgili hala ortada yapılan bir şey yok diyen Doğruyol,  “Caydırıcı cezaların getirilmesi lazım. Sağlık çalışanı tarafından ihmal varsa o zaman gereken yapılmalı ama iki taraf içinde bunun karşılığı şiddet olamamalı. Şu an hastanelerdeki en önemli sıkıntılarımızdan birisi güvenlik yani personel eksiliğidir. 
“BİZ ÜMİDİMİZİ KAYBETTİK”
“Tek başına bir iktidar dönemi yaşıyoruz. Kanun çıkarmakta bir sıkıntısı yok, sistemde rahat. Onu ilettik, bunu görüştük, alt komisyonda görüşüyoruz, üst komisyonda görüşülüyor diye diye uzatıyorlar. Pandemi döneminde bile hiçbir iyileştirme yapılmadı sağlık çalışanlarına, hakları askıya alındı. Biz ümidimizi kaybettik. 200-300 lira iyileştirme yapılacaksa böyle bir ortamda ona da gerek yok. Sağlıkla şiddetle ilgili dilimizde tüy bitti. En az 15 yıldır bağırıyoruz bunu hiçbir önlem alınmadı. Bunu siyasi endişelerden dolayı almıyorlar. Bizim sağlık sistemi vatandaş memnuniyeti üzerinden gidiyor. Vatandaş memnun olsun onda bir sıkıntımız yok ama bunu yaparken sağlık çalışanlarının haklarını gasp etmeyelim. 15 yıldır bekliyoruz, yeter artık gece alın kararınızı gündüz uygulansın.” dedi. 
“BU KURUMLAR ARASI ADALETSİZLİKTİR”
3600 ek göstergenin, 4 meslek grubu üzerinden gittiğini söyleyen Doğruyol, “Öğretmen, hemşire, polis, din görevlileri olmak üzere 4 meslek grubu üzerinden gidiyor. Din görevlileri için şart sadece 4 yıllık üniversite mezunu ama iş sağlık sektörüne geldiğinde sadece hemşireyle sınırlandırılıyor. Biz bunu da anlamıyoruz. Teknisyeni, ebesi, sağlık memuru bunlardan neden bahsedilmiyor. Yani bu 3600 ek gösterge çok ayakları yere basan bir şey gibi gözükmüyor. Bu kurumlar arası adaletsizliktir. Bunun kademeli olarak tüm memur arkadaşlara uygulanması lazım. “ diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: TE Bilişim