Ayşegül Koç'un sunduğu ''Gün Başlıyor'' programında bugün TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir konuk oldu. Programda asbest yüklü gemi hakkında sarsıcı açıklamalarda bulundu.


İzmir’e gelen asbestli gemi yerine ulusal basında tahıl koridorunun konuşulmasına değinen Aykut Akdemir; ‘’ Açlık ve savaş nedeniyle tahıl meselesi üzerine ağırlık veriliyor. Yerel gazeteler asbestli gemi hakkında daha fazla ilgi gösteriyor. ‘’ açıklamasında bulundu. 


SAO PAULO GEMİSİ SÖKÜM ÇALIŞMALARI
Nae Sao Paulo gemisi’nin diğer gemilerden farkından bahseden Akdemir; ‘’Aliağa’ya çok fazla söküm için gemi geldi. Ancak Nae Sao Paulo gemisi’nde savaşta nükleer silah taşınmıştır. Ayrıca taşınan kimyasal silahta yaşanan patlamadan etkilenmiştir. Geminin imalatında birçok kimyasal malzeme kullanılmıştır. Bu kimyasallar arasında asbest de yoğun bir şekilde var. ‘’ açıklamasında bulundu.


600 TON ASBEST TESPİT EDİLDİ
Gemideki asbest hakkında konuşan Akdemir; ‘’ Bu geminin Hindistan’daki muadilinde 600 ton asbest tespit edilmiştir. Ancak bize gelecek olan gemide 6 ton olduğu açıklandı. Muadilinde 600 ton varsa Sao Paulo’da 6 ton olamaz. 590 ton asbest yok olamaz. Bize bunun açıklaması yapılmalıdır.’’ dedi.


BELGELERİ TAMAMEN YALAN
Dava açılmasını isteyen Akdemir; ‘’Sök Denizcilik markasının ismini haftalardır medyada açıklıyoruz. Marka değeri için bize dava açmasını istiyoruz ancak belgelerinin yalan olduğunu kendileri de biliyor. Dava açsa her şey ortaya dökülecektir. ‘’ açıklamasında bulundu.


Aliağa bölgesi hakkında konuşan Akdemir; ‘’Aliağa’da asbest sökümlerinde işçiler ve halk kötü şekilde etkileniyor. Gemi sökümlerinde 6-7 bin insan çalışıyor. Bu insanların sağlığı çok kötü şekilde etkileniyor. Aliağa halkı da bu olumsuzluktan etkileniyor. Bu bölgenin sınırlandırılması gereklidir. O bölge gereğinden fazla fabrikalaşmaya açılmış. Artık kapasite yeterince aşılmış ve bölgedeki atıkların haritası çıkarılamıyor. Gereğinden fazla sanayileşmesi korkutucudur.’’ açıklamasında bulundu.


YASAL SÜREÇ BAŞLAMASI İÇİN BELGE YETERSİZ
Akdemir; ‘’ Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın izin belgesinde ‘’ Türk Kara Sularına geldiğinde incelemeler yapılarak söküm işlemine onay verilecektir.’’ şeklinde yazı yayınlandı. Gemiye sökülemez raporu çıkarsa nereye verilecektir. Brezilya'daki yasalar belli kurallara göre işleniyor. Bizim mahkemelerimiz de ise verilen kararlara uyulmuyor. Bu mahkemelerin olduğu yerde gemi sökümü yapılmasın. ’’ dedi.


GERİ DÖNÜŞÜM ÇOK ÖNEMLİDİR
Aykut Akdemir geri dönüşüm hakkında konuştu; ’’ Geri dönüşüm kavramı çok önemli bir kavramdır. Ancak belli tedbirlere uygun yapılması gereklidir. Bizim ülkemizde bu geminin sökümü daha ucuza denk geliyor. Ancak İngiltere ve Fransa gibi ülkelerde kurallara uyulduğu için daha pahalıdır.’’ açıklamasında bulundu. 

O GEMİ İZMİR’E GELMEYECEK 
Aykut Akdemir; ‘’ Gemiye bir sürü yatırım yapılarak ülkemize getirilmesi geminin sökülmesinin kesin olduğunu gösteriyor. Gemiyi sökecek firmaya sesleniyoruz belgeleriniz doğru değil bize dava açın sizinle mahkemede görüşelim’’ açıklamasında bulundu. 

Editör: TE Bilişim