Avrupa Komisyonu, Avrupa Medya Özgürlüğü Yasası taslağını açıkladı. Damian Tambini , uygulanması konusunda ileride tartışmalar olsa da, yeni yasanın AB genelinde demokrasi için iyi bir adım olduğunu belirtiyor

Avrupa Komisyonu, Avrupa Medya Özgürlüğü Yasası (EMFA) taslağını yayınladı. Kabul edilirse, bu yeni yasa AB'nin medya politikasında büyük bir değişimi temsil edecek ve Birlik genelinde demokrasi için hoş bir ilerleme olacaktır. Avrupa demokrasisinin algılanan krizi sırasında Avrupa'ya karşı şüpheci Birleşik Krallık'tan kurtulmuş, medya özgürlüğünü destekleyen teklifler için yaygın bir destek var ve haber medyasının kendilerinin onlara tam destek vermesi muhtemel.

Bir yasa teklifinde her zaman olduğu gibi, önümüzde tartışmalar var. Hem bu reformların Birliğin yasal yetkilerini genişlettiği hem de medya üzerindeki otoriter kontrollerini baltaladığı için bunlarla özellikle mücadele edilecek. Başarı tehlikeleri de beraberinde getirecektir: 'onaylı' medyaya yönelik ayrıcalıkların arttırılması, uygun güvenlik önlemleri alınmadığı takdirde caydırıcı etkilere yol açabilir.

Önerilen reformlar

Önerilen reformlar arasında, Görsel-İşitsel Medya Hizmetleri için Avrupa Düzenleyiciler Grubu'nun (ERGA) yerini alacak yeni bir Avrupa Medya Hizmetleri Kurulu (EBMS) bulunmaktadır. Bir Avrupa süper düzenleyicisi olmasa da, bu yönde atılmış bir adımdır, Komisyonla güçlü bir şekilde bağlantılıdır, ancak AB genelinde medya çoğulculuğu ve özgürlüğü konusunda yeni standartlar geliştirmede algılanan bir koordinasyon eksikliği ile gerekçelendirilen devletlerden bağımsızdır.

Komisyon ayrıca, medya hizmet sağlayıcılarının ve personelinin editoryal kararlarına devlet müdahalesine karşı yasal olarak uygulanabilir koruma önerdi.

Diğer öneriler arasında medyanın mülkiyeti ve etik öz düzenlemesi ile ilgili şeffaflık gereklilikleri; üst yönetimin atanması ve görev süresinin güvenliği için yeni standartlar gibi kamu hizmeti medyasının korunması; ve bağımlılık yaratan ve geçmişte dostane medyayı sübvanse etmek ve ödüllendirmek için kullanılan reklam gibi devlet kaynaklarının tahsisine ilişkin yeni şeffaflık, raporlama ve ayrımcılıkla mücadele kuralları yer aldı.

Dijital Hizmetler Yasası

VLOP'lar olarak bilinen (Çok Büyük Çevrimiçi Platformlar) kategorisini oluşturdu. Yeni mevzuat, onları medya hizmetlerini etiketlemeye ve aynı zamanda dağıtımlarını korumaya zorlayacak, çünkü VLOP'ların öneri sistemlerini değiştirerek medya izleyicileri üzerinde büyük bir etkisi olabilir.

Medya mülkiyetinde tekelleşme 

Son olarak, medya mülkiyeti kural ve prosedürlerinin uyumlaştırılması için bir teklif var. EMFA, tüm AB devletlerini, medya çoğulculuğu ve özgürlüğü üzerinde etkisi olabilecek medya birleşmeleri için sınırlar, kurallar ve prosedürler geliştirmeye zorlamaktadır.

DAMİAN TAMBİNİ KİMDİR ?

Damian Tambini şu anda London School of Economics'in Medya ve İletişim Bölümü'nde çalışmaktadır. Medya Özgürlüğü (Polity 2021) kitabının yazarıdır.

Editör: TE Bilişim