Ayşegül Koç'un sunduğu ''Gün Başlıyor'' programında bugün İzmir Baro Başkanı Av. Özkan Yücel konuk oldu. Programda gündemdeki hukuksal bakış açısı ile değerlendiren Yücel, baro seçimlerinden bahsetti.


Asbestli geminin hukuksal açıdan değerlendirmesini yapan Yücel; ‘’ Geminin buraya gelip sökülmesi ile ilgili birçok yasa var. Sadece bir geminin sökülmesi konusu olmadığını insanların yaşam hakları ile ilgili bir süreci yansıtan bir olaydır. Şeffaf yürütülmesi gereken bir sürece ihtiyaç vardır. Gemideki asbest oranı ve içeriğinde başka bir madde olabileceği ile ilgili raporlar sunulması gereklidir. Brezilya bu oranları biliyordu. Sulardan çıkılamayacağını Brezilya mahkemeleri karar vermişti. Ancak karar gelmeden gemi yola çıktı. Bu olayın benzeri Buca'da yaşandı. Buca cezaevi yıkım kararından önce mahkeme yıkım kararını onaylamamasına rağmen yıkım gerçekleşmişti.  Yani Sivil itaatsizlik çağrısının temelinde de bu olay vardır. Mahkemeye güvenmiyorlar karar çıkana kadar atı alan Üsküdar’ı geçiyor.’’ açıklamasında bulundu.


SİVİL İTAATSİZLİK İLE GEMİ DURDURULMALIDIR
Sivil itaatsizlik ile gemiyi durdurmaktan bahseden Yücel; ‘’ Brezilya geminin yola çıkmaması için mahkeme kararı aldırmıştı. Hukuksal süreçleri başlatıyoruz. Yargı kararı gelene kadar denizlerde gemiyi durdurmamız gereklidir. Denizlerde sivil itaatsizliğe ihtiyacımız var. ‘’ açıklamasında bulundu.


KARABAĞLAR’DA NÜKLEER ATIKLAR VE GEMİDEKİ ASBEST BENZER SORUNLAR
Karabağlar’daki nükleer atıklar ile Nae Sao Paulo gemisi olayı bağlantısından bahseden Yücel; ’’ Para kazanma hırsı ile Karabağlarda tespit edilen nükleer atıklar her geçen gün yağmur suları ile toprağa karışıyor. Çok sayıda şikayet ve başvuru olmasına rağmen kimse bölge ile ilgilenmiyor. Bu olayda gemi durumuna benzer bir durumdur. Mahkemeler ve yönetimler kör ve sağır kalıyor.’’ dedi.


ATIK SAKLAMA ALANIMIZ YOK
Gemideki atıkların saklanması yöntemi hakkında konuşan Yücel; ‘’ Buraya getirilen gemideki tehlikeli atıklar saklanması için bir yerimiz yokken sökülemez. Bölgemizi kirleten bir çalışma olacaktır. Bu atıklar toprak altında kirliğe sebep olacaktır.’’ açıklamasında bulundu.


MAHKEME KARARLARI TANINMIYOR
Hukuk sistemi açısından konuşan Başkan; ‘’ Mahkeme kararı çıkar nasıl olsa denilerek her şeyi yapan bir yönetim anlayışı ile karşı karşıyayız. Mahkeme kararları umursanmadan çalışmalar yapılıyor. Karar her şey geçtikten bittikten sonra devreye giriyor. Bu şekilde bir hukuk devleti anlayışı olamaz. '' dedi. 


KÖRFEZDE BU GEMİ DURDURULMALIDIR
Geminin körfezde durdurulması gerektiğni aktaran Yücel; ‘’ Umarım gemi buraya gelmeye yakın körfezde tekne yarışları olur, balıkçılar körfezde tur atar ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yolcu taşıma gemileri Sao Paulo’ya körfezi dar ederler. Çünkü gemi Aliağa’ya geldiği zaman iş işten geçmiş olacaktır.’’ dedi.


MAHKEMELERE SESLENİYORUM GELECEĞİMİZ TEHLİKEDE
Karar verecek mahkemelere seslenen Başkan Yücel; ‘’Karar verecek mahkemelere sesleniyorum; Bu gemi sadece bizi etkilemeyecek, çocuklarımızı onların çocuklarını ve çevremizi kötü derecede etkileyecek bir olaydır. Kararınızı bunları düşünerek vermelerini rica ederim.’’ dedi.

ULUSAL BASIN DUYARSIZ
Ulusal basının tahıl gemisine daha çok önem vermesini değerlendiren Yücel; ‘’ Basın hükümetin elinde olduğu için yandaş medya bu konuyu değerlendirmek istemiyor. Yurttaşlara doğru haberler yerine buğday geldi mi gelecek mi haberleri aktarılıyor. ‘’ dedi. 


ŞİDDET ARTIŞINDAKİ OLUMSUZLUK YARGI GÜVENSİZLİĞİNDENDİR
Şiddet artışından bahseden Yücel; ‘’Hükümet kutuplaştırmadan faydalanıyor ve ötekiler üzerinden prim yapmaya çalışarak görünür olmaya çalışıyor. Herkes şiddete meyilli hale geliyor. Çünkü yargının zamanında müdahale edemediğini görünce kendi yargısını kendisi yapmak istiyor. Biz sadece bu iktidara karşı değiliz. Hatası olan iktidara karşıyız. Bu hükümet ile ilgili bir sorunumuz yok. Hatası olan iktidara karşı muhalefet yapıyoruz.’’ açıklamasında bulundu.  


KAMU KURUMLARINDA EŞİTLİK GEREKLİDİR
Kamuda şiddet hakkında konuşan Yücel; ‘’Kamu görevlilerine yapılan saldırılarda ayrımcılık olmaması gereklidir. Savcı ve hakimlere yapılan saldırı da nasıl davranılıyor ise her çalışan görevliye aynı şekilde destek verilmelidir.’’ dedi.
Şiddet olaylarının toplumda artmasına değinen Yücel; ‘’İnsanlar artık en ufak olayda patlamaya hazır bomba haline geldi. Nefret dilinden uzak olmamız gereklidir. Gazetelerde ayrımcılık hat safhadadır. Şiddet meyilli manşetler atmaktadırlar. Mültecilere yapılan haksız saldırılar var. İşsizliği ve olumsuzlukları onları üzerine yüklemek yanlış olur.’’ dedi.


BARO SEÇİMLERİNDE ADAY DEĞİLİM 
Baro seçimlerinin yenileceğini aktaran Yücel seçimde ise aday olmayacağını açıkladı. Yücel; ‘’Baro başkanı olmak bana ek bir sorumluluk getiriyor. Görevler gelip geçicidir. Koltukta iki dönem yer almak yeterli. Sosyalist dünya görüşüne sahip bir insan olarak meslektaşlarımın yanında yer almaya çalıştım. Baro yönetiminde birlik olmayı sağladık. İzmir’de her görüşten insanları temsil ettik. ‘’ dedi.

Editör: TE Bilişim