ALİ ÇATALBAŞ/ İzmir Alsancak’taki feribot iskelesi önünde “Siz hiç barınak gördünüz mü”, “Vicdanını kafesleme” ve “Özgürlükleri bizim elimizde” yazılı bir kafes koyan Afalina Hayvan Hakları Platformu üyeleri, eylem gerçekleştirdi. Eylemde ‘’ Özgürlükleri Bizim Elimizde ’’ temalı gösteri düzenlendi. Gösteride bir kişi kendini kafese hapsederek hayvanların hislerini vatandaşlara aktardı.


Eylemde görüştüğümüz Afalina Hayvan Hakları topluluğundan Gizem Gezgin; ‘’ Hayvan hakları toplum tarafından bilinmiyor. Onlara yapılan eziyet ve kötü muameleyi protesto ediyoruz. Kafeste yaşayan canların neler hissettiğini görmeleri için kafesimiz ile şehrin her yerine giderek gösteri yapıyoruz. Amacımız hayvan haklarını insanlara tanıtmak ve vegan beslenmeyi tanıtmaktır. Afalina balığını topluluğun ismi olarak koyduk. Afalina, yunusgiller familyasından dünyanın bütün okyanuslarında yaygın olan bir yunus türü. "Flipper" adlı dizi ile meşhur olan bu yunus türü, zekası yüzünden Delfinaryumlarda en çok tutulan ve eğitilen yunus türüdür. Bu yüzden bütün dünyada "Yunus" denilince ilk başta bu türün görüntüsü gelir insanların aklına.’’ açıklamasında bulundu.


Barınaklardan bahseden Gizem Gezgin; ‘’ Barınaktaki çalışanlar ellerinden geldiğince oralarda hayvanlara temiz bakmaya çalışıyorlar. Ama barınaktaki hayvan sayıları çok fazla. Sokakta görülen hayvanların yüzlercesi barınaklarda. Ve küçük alanlarda bakılıyorlar. Mamalar yetmiyor. Kış olduğu zaman barınaklar soğuk oluyor. Sokakta olmaları, o mahallede yaşayanların onlara bakmaları, belediyelerin destek vermeleri çok daha faydalı olur. ‘’ dedi.


VEGAN BESLENME GİDEREK ÇOĞALIYOR
Genel olarak topluluğun etkinliklerinden bahseden Gizem Gezgin; ‘’ Topluluğumuzun bir merkezi maalesef mevcut değil. Ancak belli günlerde barınaklara giderek oradaki hayvanlara destek oluyoruz. Vegan beslenme olan market ve lokantalara giderek toplanıyoruz. Karşıyaka’da ve Konak’ta vegan beslenme yeterince fazla durumda.’’ dedi.
Veganlığı anlatan Gezgin; ‘’ Veganlık ya da Veganizm, bazı nedenlerle hayvan kökenli gıdaları ve diğer hayvansal ürünleri kullanmayı reddetme. Bazen "sıkı vejetaryenlik" diye de adlandırılır. Vegan kişiler, hayvan kullanımı yoluyla elde edilen gıdaları, giyecekleri ve diğer tüm yan ürünleri kullanmayı reddeder.’’ dedi. 


EYLEM SIRASINDA POLİS BASKINI
Afalina Hayvan Hakları topluluğu ile röportaj esnasında polisler geldi. Topluluk üyeleri ile konuşan polis ekipleri izin almalarını söyleyerek olay yerinden gitti. Hayvan hakları hakkında çalışma yapan topluluk etkinliklerine İzmir içerisinde devam edeceklerini aktardı.

Editör: TE Bilişim