Ayşegül Koç'un sunduğu ''Gün Başlıyor'' programında bugün Eğitim İş Sendikası İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Adem Yıldırım konuk oldu. Türkiye’de eğitim sorunları ele alınarak yapılması gereken çalışmalar konuşuldu.


2022-2023 eğitim öğretim yılı hakkında konuşan Yıldırım; ‘’ İzmir genelinden bakacak olursak deprem sonrası 127 bina yıkıldı. Binaların sadece 17 tanesinin yapıldığı 48 tanesinin inşaatı devam ettiğini biliyoruz. Geri kalan binalarda ise herhangi bir çalışma maalesef mevcut değil. Bazı binalarda bloklar yıkılarak tek bloğa düşürüldü. Ortalama 50 öğrenci ile dersler işlenmek zorunda kaldı. Biz belediyelerdeki imar sorunlarının çözülmesini ayrıca hijyen koşullarına uygun, öğrenci sayılarının düşürülerek okulların açılmasını istiyoruz. Virüs için kötü koşullar hakim, okullar açıldığı zaman virüs çocuklara daha çok zarar verecektir.’’ dedi. 


BÜTÇE YETERSİZLİĞİNİ OKULLAR GİDERMEYE ÇALIŞIYOR
Bütçe yetersizliği hakkında konuşan Yıldırım; ’’ Genel bütçeden alınan pay her geçen yıl düşüyor. Bugün MEB genel bütçeden yüzde 20-25 pay alması gerekirken yüzde 10-12 pay alıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'na fazla bütçe verilirken, MEB kendi okullarının personel ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kalıyor. Okul yönetimlerinde bağış adı altında para alan yönetimler var. İlkokul ve ortaokullarda ihtiyaçları karşılamak için kayıt parası alan yönetimler çok fazla, bunun sebebi bütçe yetersizliğidir. ‘’ açıklamasında bulundu.


OKULLAR İKAMETE GÖRE BELİRLENİYOR
Okula yerleştirme hakkında konuşan Yıldırım; ‘’ E-okul üzerinden öğrenciler ikamete yakın okula otomatik olarak kayıt olabiliyor. Veliler ise iyi okula gitsin diye ikamet değiştirebiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın sorunu çözmesi gerekir. Kış saati uygulaması olmadığı için çocuklar karanlıkta okula gidiyor. Erken saatlerde gelen çocuklar uykulu gözler ile karşımıza gelince üzülüyoruz.’’ dedi.


MESLEK KANUNU BİZİM İÇİN YETERSİZ
Meslek kanunu konusuna değinen Yıldırım; ‘’Ortak akıl ile meslek kanunu çıkarılabilirdi. Her mesleğin kanunu varken eğitimcilerin kanunu yetersiz kalıyor. 12 maddelik bir meslek kanunu meclise apar topar gelerek yürürlüğe girdi. Biz bu kanuna karşı çıktık. 12 maddenin 7-8 maddesi yönetmelik tarifidir. Kariyer basamakları çok değişti. Öğretmenlik mesleği üniversiteden mezun olur olmaz uzman olunan bir meslektir. Kpss ve mülakattan geçen öğretmen şimdi 180 saatlik hizmet içi eğitim garabetine maruz kaldı.’’ açıklamasında bulundu.


UZMAN ÖĞRETMEN VE BAŞÖĞRETMEN ŞEKLİNDE BÖLMEMELİYİZ
Yeni sistem hakkında konuşan Yıldırım; ‘’Öğretmenlerin ünvana ihtiyacı olamaz. Belli kalıplara öğretmenler sokulamaz. Öğretmenler odasını sözleşmeli öğretmen, kadrolu, uzman öğretmen ve başöğretmen şeklinde bölmemeliyiz. Başöğretmen sadece Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’tür. Biz bu ayrımlara karşıyız. Okuyan eğitimcilerin hakkı verilmelidir. Ancak bu şekilde bölme ile yapılamaz.’’ dedi. ‘’Biz bu durumu Danıştay’a şikayette bulunduk. Kasım ayında Danıştay sınav öncesi kararını vererek bu durumu umarız çözüme kavuşturur.’’ açıklamasında bulundu

YAYINLANAN EĞİTİM İÇERİKLERİ 
Eğitimcilere verilen derslerin içerikleri hakkında konuşan Yıldırım; ‘’Yayınlanan içerikler eğitimcilere herhangi bir katkı verebilecek düzeyde değildir. Çoğu öğretmen bilgisayarlarını açarak o dersleri mutfakta işlerini hallederek izliyor. Çünkü bu dersleri izlemeleri zorunludur. Bu dersleri izleyerek kendilerine katkı sağlayacaklarını düşünmüyorlar.’’ dedi.  


EĞİTİM SİSTEMİNİ ÖZELLEŞTİRMEYE ÇALIŞIYORLAR
Yıldırım; ‘’ Okullar yük olarak görüldüğü için yavaş yavaş öğretmenlik mesleği değersizleştirilmeye çalışılıyor. Eğitimcilere asgari ücret yeterli gösteriliyor. Özel okullara teşvik sağlanarak öğrencilere özel okul özendirildi. Genç işsizlik oranını düşürmek için her ile birden fazla üniversite açılarak işsizlik düşürülmek istendi. ‘’ açıklamasında bulundu.


ÖĞRETMENLERİN LOJMAN İHTİYACI
Öğretmenlerin konaklayacağı herhangi bir öğretmenevi İzmir’de maalesef kalmadı. Öğretmenler tatil için İzmir’e gelmek istediği zaman oteller pahalılık nedeni ile bulunamıyor. Sadece konaklamak için değil sosyalleşme nedeni ile bile öğretmenevleri yetersiz kalıyor. Ayrıca öğrenciler için yurt sorunları hala var. Öğrencilerin ceplerindeki harçlıklar bu ekonomik koşullarda yetersiz kalacaktır.’’ açıklamasında bulundu.


İZMİR’İN KURTULUŞU ETKİNLİKLERİ
Adem Yıldırım; ‘’26 ağustos Büyük Taarruz’un 100.yıl dönemini kutlayacağız. Ayrıca İzmir’in kurtuluşunun 100.yılını kutlayacağız. Biz de ödül vereceğiz bu iki önemli günde. Bu ödül için hazırlıklarımızı yapıyoruz.  Ataol Behramoğlu’na ilk onur ödülümüzü vereceğiz. 8 eylül akşamı öğretmenlerimizden oluşan müzik topluluğu ile Balçova’da olacağız. Herkesi bu etkinliğe davet ediyoruz.’’ dedi. 

Editör: TE Bilişim