Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun Son Mühür TV'de Ayşegül Koç'un hazırlayıp sunduğu ''Gün Başlıyor'' programına konuk oldu. Olgun, ''Genel anlamda fotoğrafı büyütmemiz gerek sonra yavaş yavaş küçülterek incelememiz gerekir.Fotoğrafı büyüttüğümüzde 2000 yılından beri siyaseten olan olayların ekenomiye etkisine bakmamız gerekir.Özelikle 2020 yılından bu yana pandemi sürecinin olumsuz etkilerinin günümüze kadar olan kısmına baktığımızda bugün yaşadığımız her şey bir sonuçtur. Pandeminin ilk başlarından itibaren kapanan iş yerlerini biliyorsunuz.Türkiye'de ne yaşanıyorsa Torbalıda da bunlar yaşanıyor.Yüksek enflasyon ve faizlerinin düşürülmesi her şeyi tetikledi. Şu anki sorun ise Dolar kurunun oynaklığıdır. Her hafta toplantı yapıyoruz. Her hafta 3 madde ile anlatıyorduk şu an 10 maddeye kadar çıktı.

SON MADDEMİZ RUSYA VE UKRAYNA SAVAŞI 

En yakıcı meselemiz enerji maliyetlerindeki artış, bir işletmemizde bir hanenin 5,6 katı doğalgaz kullanılıyor. Normal bir vatandaş evinde tasarruf yapabilir ancak işletmelerde bu imkansızdır. Ürettiğimiz herhangi bir malın ulaşım maliyetleri çok arttı. Eskiden ulaşım hesabı yapılmıyordu şu an fiyatlardan dolayı yapılmak zorunda kalıyor. Son bir maddemiz daha eklendi ,Rusya ve Ukrayna savaşı. Dün Rusya doğalgaz akışını azaltacağını açıkladı. Bizim için bu enerji fiyatlarına yansıyacaktır. Mal var fiyatı belli değil. Çünkü maliyet fiyatı sürekli değişiyor. Pandemi döneminde üretim durmadı ve kısıtlama olmadı ve bu bizim için önemliydi. Çünkü diğer ülkelerde üretim yerleri kapalıydı ve bizim öne geçmemizi sağladı'' dedi.

ASIL TEHLİKE MAL VAR ALICI YOK DURUMU

Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun ; ''Enflasyon bizim için çok önemli bir konudur. Alıcı bulamayacağız ve resesyona doğru gideceğiz ve bu hepsinden daha tehlikelidir.Yani mal var ama alıcı yok. Bu süreç bizi çok yaralar. Önlem gerekiyor ve bir takım çalışmalar yapılıyor ama etkili olamıyor. 2014'ten bu yana fotoğrafı büyütmek gerekiyor. Ekonomiyi etkileyen faktörler ortaya çıkarılmalıdır.Torbanın son 20,25 yılına bakıldığında önemli bir üretim üssü haline geldi. İZBAN bağlantısı ve otoban bağlantıları sayesinde Ege'nin üretim merkezi haline geldi. Bir metrekare tarım arazisinin sanayiye açılmasını istemiyorum. Çünkü Torbalı zengin arazileri ve tarım sektöründede etkili bir yerdir.

TARIM ARAZİLERİMİZ BİZİM İÇİN DEĞERLİ

Torbalı Osb genişlemesi için tarım vasfını yitirmiş yerlerin veya orman da olmayan yerlerin gündeme gelmesi önemlidir. Torbalı gelişiyor. Ancak teşvikler yetersiz. Manisa'ya verilen teşviklerle bize verilen teşvikler arasında çok fark var. Doğuya doğru teşvikler artıyor. Büyükşehir belediyesinin bizim planlarımıza uyması gerekiyor. Beldede eskiden meclislerde köyün berberi, köyün çiftçisi olurdu. Hiçbir mesleği küçümsemiyorum ancak her işin vasfı vardır. O zamanlar bir fabrika açılsın köyün gençleri çalışsın derlerdi. Tarım arazilerini açarlardı imara ve bu çok kötü bir olaydı. Şimdi planlar dahilinde yapılıyor bu işler.

Gelişmiş ülkelerin modellerini örnek alarak sistemlerin düzenlenmesi gerekir. Konut olarak araştırma yaptık.

 Yüzde 500 fiyat değişimi var inşaat sektöründe. İnşaat sektörü çok canlıydı eskiden şu an fiyatlar nedeniyle sektör düştü.Torbalı olarak bir durum söz konusu değil ülke olarak sektör kötü durumdadır. Yatırım olarak şu an hareketli bir sektör durumunda inşaat sektörü. Yatırımcı olarak en güvenli yatırım ev olarak düşündü. Param erimesin diyen yatırımcı konuta gitti. En sağlam olarak gördüğü yer gayrimenkul olarak görülüyor''dedi.

Ocak ve kasım ayında mal çok değerliydi ancak şu an gayrimenkul çok değerlendi, Torbalı'da lüks konutlar olarak bilinen 350-400 bin lira fiyatlı olan yerler bugün 650 bin tl oldu hatırlatmasında bulunan Abduvahap Olgun ''Torbalıya bir bina kazandırdık bu salonumuzun açılışını TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu yapacak.400 kişilik konferans salonu yaptırdık.Bu şekilde bir kongre merkezi çoğu yerde yok ve resmi açılışını İzmir programında yapacak'' diye konuştu.  

Editör: TE Bilişim