Her yıl 10 Ocak’ta kutlanan Çalışan Gazetecileri Günü 4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarının ileri haklar ve yasal güvenceye alındığı “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmi Gazete’de yayınlanması ile başlamıştır.  Çalışan Gazeteciler Bayramı, daha sonra Çalışan Gazeteciler Günü olarak revize edilmiştir.

Yaklaşık 60 yıllık hikayenin önemi, gazetecilik yapanlara bütün enerjisini mesleğine vermeyi sağlayan bir yasadır. Bugün bu yasa güdük bırakılmış, belirli durumlarda da ortadan kalkmıştır.

Mesleğe yeni girenlerin çok çok büyük bölümü bu tür bir yasanın uzağında gazetecilik yapmak durumundadır.

10 Ocak’ta nazik dostlarımdan aldığım telefonlar, mesajların yanı sıra özellikle siyaset üreten noktalardan da bol bol açıklama yapıldı.

İnanın “Mecbur kaldıkları” için yazılı açıklamalar veya sosyal medyalarından gazetecileri kutlayanların bir bölümü, en yakınındaki gazeteciyi geri kalan 365 günde hırpalıyor olabilir.

“Bu haber olmamış” veya “Bu haberi yazamamışsın” diyen belediye başkanlarına veya siyasilere rastlayabilirsiniz.  İnanmayanlar varsa bu noktalarda tanıdıkları meslek erbaplarına sorsunlar.

Bu mesleği artık adını vermek istemediğim mesleklerden gelenler bile yapıyor.  Hem de en iyisini yaptığını düşünüyorlar.

Ben en çok genç gazeteci arkadaşlarımın durumuna üzülüyorum. Açılan onlarca Gazetecilik, Radyo Sinema fakülteleri veya yüksek okullarına giden gençlerimizin yarınlarına dair büyük sıkıntılar görüyorum.  Yıllardır bu mesleği yapmak isteyen gençlere sadece ve sadece (Bu meslek özel ve güzel. Mutlaka yapın) diyen birisiyim. Ancak son yıllarda karamsarlığım ağır basmaya başladı.

Hayat her şeye rağmen güzel ve devam ediyor.  Ve güzel düşünceleri ve yürekleriyle günümüzü kutlayanlara selam olsun. Ve biz de yazmaya devam edelim.

Samed Tekin açıkladı

Avukat Samed Tekin’i arkadaşım Süleyman Gençel’in hukuk mücadelesine verdiği destekle tanımıştım. Kendisiyle çok hukukumuz olmadı ama, Süleyman’a verdiği büyük destek ve katkıyı biliyorum.

CHP Bayraklı İlçe Başkanlığı’na aday oldu. Samed’in meslektaşı Avukat Pınar Susmuş aday olmadı.  Susmuş’un neden aday olmadığını bir gün uygun bir ortam olursa yazarım. Sayın Susmuş, kendisi üzerinden yaratılan tartışmalardan uzak durdu sanırım. Ve Samed Tekin atama yönetime karşı partili yoldaşlarıyla birlikte aday adaylığını ilan etti.

Dediğim gibi önünü CHP’nin ilkeleri ve hedeflerini koyan Samed Tekin’in en önemli uyarısı ise partililerin biat kültüründen uzak durması. Tekin “Bana da biat etmeyin” derken, CHP açısından olması gereken bir yolun da açıyor. BU kongre sonuçlarını merakla bekleyeceğim.