Merkez Bankası, bugün "Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri", "Uluslararası Yatırım Pozisyonu", "Finansal Kesim Dışındaki Firmaların Döviz Varlık ve Yükümlülükleri" ile "Menkul Kıymet İstatistikleri"nde revizyon yapılacağını duyurmuştu.

Konuyla ilgili Merkez Bankası'ndan açıklama geldi. Banka'nın konuya ilişkin yaptığı paylaşım şöyle;

Finansal Kesim Dışındaki Firmaların Döviz Varlık ve Yükümlülükleri

Merkez Bankasının oluşturduğu bu tablo; Türkiye’de finansal kesim dışında faaliyet gösteren firmaların yurt içi finansal kesim ve yurt dışındaki yerleşiklerle olan işlemlerinden doğan kayıtlarına, döviz varlık ve yükümlülüklerine ve taşıdıkları kur riskine ilişkin göstergeler sağlar.

Menkul Kıymet İstatistikleri

Menkul Kıymet İstatistikleri, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ihraç edilen devlet borçlanma senetleri, şirket borçlanma senetleri ve yurtdışı yerleşiklerce tutulan hisse senetlerine ait verilerden oluşmaktadır. Veriler, söz konusu menkul değerleri elinde bulunduran yurtiçi ve yurtdışı kurumsal sektörler, para cinsi, vade ayrımı ve itfa tarihi hakkında bilgiler içermektedir.

Uluslararası Yatırım Pozisyonu

Uluslararası Yatırım Pozisyonu; bir ekonomideki yerleşik kişilerin yurt dışındaki yerleşik kişiler ile finansal alacakları ve yükümlülüklerin yanında; rezerv varlık olarak tutulan altın şeklindeki finansal varlıklarının belli bir tarihteki stok değerini gösteren ve aylık olarak yayınlanan istatistiki bir tablodur.

Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri

Aylık periyotlarla yayınlanan Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri, temel olarak şu kaynaklardan derlenir:

Bankaların aylık döviz vaziyeti stokları

Özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi veri tabanı

Ticari kredilere ilişkin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) doğrudan raporlama verileri

Merkez Bankası aylık döviz vaziyeti kaynakları

Editör: TE Bilişim