“Nerde o eski bayramlar” diye lafa başlamak istiyorum. Gerçi düşünüyorum da pek çok şey, teknolojinin gelişmesiyle modernleşen dünyadan önce hele hele pandemiden önce çok daha güzeldi. Mesela “bayramlık” denen bir şey vardı hatırlar mısınız? Şimdiki kadar çok üretim, marka veya mağaza yoktu. Seçenek çok değildi, haliyle şimdiki kadar çok ayakkabımız, tişörtümüz kısaca kıyafetimizde bulunmamaktaydı. Bayramlık işte bu nedenlerden dolayı  tüm çocuklar için çok önemli ve değerliydi. Bayramlık olarak alınan  kıyafetlerimize bayram sabahına kadar özenle bakar, en güvenli köşemizde saklardık. Bayram sabahı da büyük bir sevinç ve coşkuyla bayramlıklarımızı giyer büyüklerimizin ellerinden öpmeye giderdik.

Bayramlık kaldı mı?

Her birimiz bayram geldiğinde çok mutlu olur, paylaşmanın önemini bir kez daha hatırlardık. Ramazan bayramında iftar çadırları kurularak, kurban bayramında ise kesilen kurbanlarımızı dağıtarak kardeşliğin, yardımlaşmanın ve dayanışmanın ruhu canlanırdı. Kaldı mı bayramlık diye bir şey? Şimdiki çocuklarımız her istediğine kolayca ulaşabildiğinden bayramlık diye bir şey bilmez. Hepimiz çocuğumuza aynı güzel imkanları sağlama isteğiyle bu heyecanı kaybettiğimizi görüyorum. Dahası bayramlara son 10 yıldır ailenin büyüklerinden uzak otel ve yurt dışı tatilleriyle geçiriyoruz. Pandemiyle birlikte iyice aileler birlerinden koptular.

Birlik beraberlik günü…

Yarın en önemli iki milli bayramımızdan biri olan Kurban Bayramı. Toplum açısından birlik beraberlik duyguları arttırmanın, toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlandırmanın ve sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunmanın tam zamanı. Gelin pandemi yasaklarından yeni sıyrıldığımız bu dönemde tatillerimize gitmeden önce tüm aile büyüklerimizi ziyaret ederek önce ellerinden öpelim bayramlarını kutlayalım, kutlayalım ki gençlerimiz ve yeni nesillerimiz bu coşkuyu ve geleneklerimizi unutmasınlar. Bizler asırlar boyu gelenek görenek örf ve adetleriyle bilinip tanınan bir milletiz. Teknolojiyle tüm dünya milletlerinde olduğu gibi özümüzü kaybetmek zorunda değiliz. Hala bir şansımız var.

Heyecan ve özlemle beklediğim Kurban Bayramı geldi, hoş geldi...

Kurban Bayramı kutlu olsun…

Bayramlar, dargınlıkların unutulduğu, küslerin barıştığı, kardeşçe kucaklaştıkları günlerdir. Mübarek bayram ulusumuza sağlık, huzur, mutluluk, bolluk ve bereket getirsin. Büyüklerimin ellerinden, küçüklerimin gözlerinden öpüyor tüm ölmüşlerimize rahmet diliyorum. Kurban Bayramınız mübarek olsun.