Yurt dışı tatillerine çıkmak isteyenlerin en çok zaman alan işlemleri, pasaport ve vize işlemleridir. Bu işlemlerle uğraşmadan tatil yapmak isteyenlerin ise pasaport ve vize almadan, yalnızca kimlikle giriş yapabilecekleri ülkeler bulunmaktadır. Bu ülkeler Kıbrıs (KKTC), Gürcistan, Ukrayna ve pasaportsuz ve sadece kimlikle gidilen ülkelere son zamanlarda dâhil edilen Moldova’dır.

Türkiye’den çıkarken öncelikli yurtdışı çıkış formunu doldurmalısınız. Ardından yurtdışı çıkış harcını yatırarak çıkış belgenizi alabilirsiniz. Gittiğiniz ülkeye giriş esnasında polis tarafından size verilen damgalı giriş belgesini Türkiye’ye dönene kadar saklamanız gerekmektedir. Ayrıca pasaportsuz gidiş anlaşması olan ülkeler sizden gidiş dönüş uçak biletini ve konaklama yerinizi gösteren belgeyi isteme hakkına sahiptir. Pasaportsuz kimlikle gidilen ülkeler aynı zamanda vizesiz ülkeler listesinde yer alan ülkelerdir. Ancak vizesiz ülkeler pasaportsuz gidilen ülkelere göre çok daha fazladır. 

KKTC 
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türk vatandaşlarından pasaport ve vize istemiyor. Kıbrıs’ta tatil yapmak için pasaport ve vize almadan ülkeye gidebilirsiniz. Kıbrıs sınır kapısında yeni tip çipli kimlik kartınızı göstererek alabileceğiniz ufak bir kâğıtta polis memurunun verdiği ülkeye giriş belgesini kaybetmemeniz gerekiyor. Kıbrıs Lefkoşa, Girne, Gazi Magosa, Güzelyurt gibi ilçeleriyle ünlü. Özellikle Girne ve Magosa deniz tatili yapmak ve Akdeniz’in en güzel koylarında yüzmek için tercih edebileceğiniz şehirlerden. Türkiye’den 1 saat 20 dakika içerisinde KKTC Ercan Havalimanı’na ulaşmanız mümkün. 

Gürcistan
Gürcistan’a pasaportsuz ve vizesiz gidebilirsiniz. 1 yıla kadar pasaport ve vize almanıza gerek olmayan Gürcistan’ın en önemli şartı ise yeni tip kimlik kartınızın olmasıdır. Ülkede daha fazla konaklama yapacaksanız mutlaka Gürcistan oturum izni almanız gerekmektedir. Gürcistan’a Sarp sınır kapısından giriş yapabilir veya uçakla Batum’a gidebilirsiniz. Ülkemizde Doğu Karadeniz turu yapanların mutlaka Gürcistan’ı da ziyaret etmesini tavsiye ederiz. Ülkede mutlaka görmeniz gereken şehirler ise Batum ve Tiflis’tir. TC. Dış İşleri Bakanlığı resmî web sitesinde Gürcistan hakkında önemli bir uyarı mevcuttur. Gürcistan’da güvenliğinize dikkat etmeniz, emanet paket gibi şeyler almamanız ve dolandırıcılara karşı dikkatli olanız gerektiği ibaresi yer almaktadır. Ülkenin dili Gürcüce, para birimi ise Gürcistan Larisi’dir. Bugün 1 Gürcistan Larisi yaklaşık 4,5 Türk lirasıdır. 

Moldova
Moldova ve Türkiye arasında imzalanan anlaşma ile iki ülke vatandaşları pasaportsuz olarak turistik amaçlı ülkeye giriş yapabilir. 90 güne kadar vize şartı bulunmayan Moldova’ya giderken yeni tip çipli kimlik karınız, gidiş dönüş uçak biletiniz, otel rezervasyonunuzu ibraz eden belge ile Moldova’ya giriş yapabilirsiniz. Moldova’da konuşulan dil Rumence ve Rusça’dır. Para birimi ise Moldova Leyi’dir. 1 Moldova Leyi 0,76 Türk Lirasına eşittir.

Azerbaycan
Geçtiğimiz yıllarda yapılan bir anlaşma ile Azerbaycan ve Türkiye arasındaki vize ve pasaport şartı kaldırılmıştır. 90 güne kadar yapılacak turistik seyahatlerde iki ülke vatandaşlarından vize, pasaport istenmemektedir. Azerbaycan’a girişte de yine çipli ve fotoğraflı kimlik kartı göstermek mecburidir. Azeri Türkçesi konuşulan ülkede kolaylıkla anlaşmak mümkün. Ülkenin para birimi Azerbaycan Manatı’dır. 1 Azerbaycan Manatı 7,99 Türk lirasına eşittir. 


 

Editör: TE Bilişim