Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fatih sondaj gemisini ziyaret etti ve beklenen müjdeyi açıkladı.

Daha önce 320 milyar metreküp doğal gaz rezervinin bulunduğunu açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ek olarak 85 milyar metreküp gazın daha bulunduğunu açıkladı.

Böylelikle bulunan toplam rezerv 405 milyar metreküp oldu.

Erdoğan, "Hedef, bulunan gazı 2023'te kullanıma sunmak." dedi.

'Müjde' sonrası CNN Türk canlı yayınına katılan uzmanlar şu ifadeleri kullandı:

Dr. Levent Yılmaz:

Bulunan rezervin stratejik değeri göz önünde bulunmalı. Enerji ithal etmeye devam edeceğiz. Bu gaz geliştirildikten sonra da devam edeceğiz. Yenilenebilir tarafında ağırlığı yerli kaynaklara yönlendirdikçe doğal gaz miktarı aşağı düşecek. Buradaki tahminler günün koşullarına göre belli olacak. Bu gaz keşfi hiç olmasaydı da Türkiye önemli adımlar atmıştı. Biz artık kendi gazımızı kaldıraç olarak kullanıp daha ucuz gaz ithal edeceğiz. Daha ucuz fiyatlara ulaşacağız. Bugünlerde maliyetlerle alakalı konuşmak doğru değil. Önümüzdeki yıldan itibaren cebimize olumlu şekilde yansıyacağını görebiliriz.

Murat Kalay:

Uzun zamandır değerlendirdiğimiz gibi keşfedilen rezerv miktarını yukarı yönlü revize etti. Cumhurbaşkanımız yeniden ciddi bir keşfin müjdesini verdi. 2023 hedefi doğrultusunda gazın karaya ulaşacağı söylendi. Bu meşakkatli bir süreç olacak. Bu güzel keşif, sahip olduğumuz imkanlar bu projenin de altından kalkacağımızın inancını bize veriyor.

Enerji Uzmanı Prof. Dr. Şenay Yalçın:

Yeni keşiflerin beklendiği vurgulandı. Sakarya lokasyonunda 8 bin kilometrekarelik bir bölge tarama altında. Bunun 2 bin kilometrekaresinde araştırma çalışmaları yapıldı. Şu andaki keşfedilen bölge 250 kilometrekarelik bir bölümde. Umutla geleceğe doğru daha yeni müjdelerin alınacağını söylemek mümkün. Önümüzdeki yıllarda belki trilyon metreküplerden söz etmek mümkün olacak. Çok değerli bir keşif. Türkiye küresel güç olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Gazbir Başkanı Yaşar Arslan:

Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fatih sondaj gemisinin Karadeniz'de daha önce keşfettiği 320 milyar metreküplük gaz rezervinin bir başlangıç olduğunun daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ve enerji yönetimi tarafından ifade edildiğini anımsattı.

Rezerv zengin ve kaliteli

İlk keşfin yaklaşık 2 bin metre su derinliğinde ve 2 katmanda yapıldığını aktaran Arslan, "Yapılan teknik incelemelere göre, biri 100-110 metre, diğeri ise 350-400 metre civarında 2 katmanda daha benzer kalitede doğal gazın olduğu saptandı. Buradaki testlerin tamamlanması ve teknik değerlendirmelerin yapılmasıyla Türkiye'nin bulduğu gazda rezerv artırımı gündeme geldi. Bölgede sismik araştırma gemilerinin arama ve sondaj faaliyetlerine devam etmesiyle yeni keşiflerin veya katmanların ortaya çıkarak mevcut rezervin daha yukarı çekilebileceğini düşünüyorum. Karadeniz’de faaliyetlerin kararlılıkla devam etmesiyle önümüzdeki aylarda da yeni keşifler mümkün olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Arslan, keşfedilen doğal gaz miktarının artışının üretilebilir doğal gaz miktarında da artış anlamına geldiğini belirterek, "Bu anlamda geleceğe daha umutlu bakabiliriz." dedi.

Karadeniz’de yapılan son sismik araştırmalarla bölgede yer alan doğal gaz rezervinin zengin ve kaliteli olduğunun görüldüğüne işaret eden Arslan, Romanya gibi Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin daha önce keşifler yaptığını fakat üretim aşamasında zorlandığını anlattı.

Arslan, CNN Türk canlı yayınında da şu ifadeleri kullandı:

"Önemli bir kaynak. Sakın kimse ikinci bölümde 85 milyar metreküp çıktı diye küçük görmesin. Türkiye şu anda tükettiği gazın yüzde 1'ini bile üretemiyor. 85 milyar metreküp gaz çok yüksek bir kapasite. Dünyada şu anda 4 trilyona yakın gaz tüketimi söz konusu. Dünyada yaklaşık olarak baktığınız zaman 250 trilyon gibi kanıtlanmış gaz kaynağı rezervi söz konusu. Bu bize ilk kez 90 yıl içinde büyük bir kaynak. Bu gaz Türkiye'nin baktığımızda büyük ihtimalle 20 milyar metreküpü işleyeceğimiz bir tesis kuracağız gibi görünüyor. Bunu kurduğumuzda 20 yıl boyunca Türkiye'nin kullanacağı bir gaz olacak. Bu yılda 5-6 milyar dolarlık bir açığımızı kapatacak."

Prof. Dr. Kerem Alkin:

"Uluslararası enerji ajansının yayınlanan son raporu dünya ekonomisi açısından doğalgaza bağımlılığın 2070'lere kadar devam edeceğini ifade ediyor. Bu temel gerçekten hareketle Türkiye'nin başta Sakarya'da keşfedilen rezerv olmak üzere önümüzdeki dönemde Karadeniz ve Doğu Akdeniz'de keşfetmeyi sürdüreceği doğal gaz yatakları, Türkiye'nin milli imkanlarla enerji ihtiyacını karşılamada hayati bir önem taşıyor.

Türkiye'ye büyük katkı sağlayacak

Türkiye'nin yılda 45 milyar metreküp doğal gaz ithal ettiğini ve bu nedenle bugunkü fiyatlarla 11 milyar dolar ithalat faturası ödedigini dikkate aldığımızda keşfedilecek gaz miktarının trilyon metreküpleri bulması halinde ise Türkiye'nin en az 15 yıllık doğal gaz ihtiyacını milli kaynaklarla karşılanması anlamına gelir. Bu da Türkiye için 175 milyar dolarlık enerji ithalat tasarruf faturası anlamına gelecektir.

Türkiye enerji fiyatlarında yönetebilir duruma gelecek

Dolayısıyla bu 175 milyar doların Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın rezervine eklenmesi anlamına gelecektir. Bunun özü TL'nin yabancı paralar karşısındaki değerinin istikrara kavuşması bir yana Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılıktan kurtulması ve kendi sanayisi kendi özel sektörü kendi hane halkı için enerji fiyatlarını yönetebilir hale gelmesidir. Dolayısı ile orta ve uzun vadede fiyat istikrarı ve enflasyonla mücadele adına çok önemli bir imkan olacağını anlamamız gerekiyor."

Editör: TE Bilişim