Capital Economics ekonomisti: Artan talep, altın fiyatının 1.600 dolara düşmesini engellemeyecek!

Değerli metalin ONS başına 1.800 dolar seviyesini bir kez daha kırma girişimlerine rağmen, firmanın altın’a ilişkin düşüş görünümü hala bozulmadan kaldı. Yazım sırasında, Haziran Comex altın vadeli işlemleri gün içinde %0,11 düşüşle 1.776 dolardan işlem görüyordu. Bu yılın ilk çeyreğine ait yeni veriler, özellikle Hindistan ve Çin’de fiziksel altın talebinde güçlü bir toparlanmaya işaret ediyor.

İlk çeyrekte, talebin çoğu dünyanın iki büyük fiziksel sarı metal tüketicisi tarafından yönlendirildi. Dünya Altın Konseyi’nin son altın talebi trendleri raporuna göre, geçen yıl düştükten sonra, her iki ülkedeki mücevher, bar ve madeni paralara olan talep 2018 ve 2019’da bildirilen seviyelere yakın toparlanmayı başardı.

Dev Fonlar Altın Bahislerini Düşürdü! İşte Sıcak Tahminler

Adam Hoyes: Altın’a ilişkin düşüş görünümü hala bozulmadan kaldı

Üstelik, son ticaret verileri ithalatta bir artış gösteriyor, örneğin Hindistan’ın Mart ayı sarı metal ithalatı 2013’ten bu yana en yüksek seviyeye geliyor. Çin Halk Bankası’nın altın ithalat kotasını artırdığına dair haberler de var. Nisan ve Mayıs ayları arasında Çin’e yaklaşık 150 ton sarı metal ithal edilecek. Capital Economics ekonomist yardımcısı Adam Hoyes, konuya yönelik şunları söylüyor:

Fiziksel altın’a yönelik güçlü tüketici talebi, son aylarda altın destekli yatırım ürünlerine yönelik talebin bir kısmını telafi etti. Ancak bunun, altın fiyatının bu yıl düşeceği tahminimiz için fazla bir risk oluşturduğunu düşünmüyoruz.

İşte Capital Economics’in altın’ın 200 dolar düşeceğini öngörmesinin nedenleri

Capital Economics altın’ın yılsonuna kadar yaklaşık 200 dolar düşeceğini öngörmesinin üç nedenini sıraladı:

  • Altın’daki düşüşe tepki olarak fiziksel talepteki toparlanmaya işaret ediyor.
Ünlü Yöneticiden Altın, Bitcoin ve Hisse Senedi Açıklaması

Capital Economics ekonomist yardımcısı Adam Hoyes, konuya yönelik şunları söylüyor:

Sonuç olarak, tüketici sarı metal talebinin fiyattaki değişikliklere (genellikle dış faktörlerin neden olduğu) altın fiyatının tüketici talebindeki değişikliklere yanıt verdiğinden çok daha fazla tepki vermesidir. Dolayısıyla tüketici talebindeki son artış, daha düşük bir altın fiyatının bir belirtisidir. Yeniden yükseleceğini düşünmek için bir neden olmaktan çok düşüş belirtisidir.”

  • Hindistan’ın altın ithalatındaki artış geçici bir fenomendir ve duyarlılıkta kalıcı bir değişim değildir.

Capital Economics ekonomist yardımcısı Adam Hoyes, konuya yönelik şunları söylüyor:

İthalat mevsimsel stoklama ve Şubat ayında açıklanan sarı metal ithalat vergilerinin düşürülmesi beklentileri nedeniyle önceki aylardan gelen gecikmiş alımlar nedeniyle artmış olabilir. Her durumda, Hindistan’daki virüs vakalarındaki endişe verici canlanma muhtemelen sarı metal talebini de kısa vadede azaltacaktır.”

  • ABD reel getirileri ve ABD doları bu yıl altın’ın fiyatının en önemli itici güçleridir ve fiziksel metale yönelik artan talebin genel fiyatlar üzerindeki olumlu etkisini sınırlandırmaktadır.
“Büyük Bir Selloff Köşede!”: Usta İsim Altın Fiyatı İçin Bu Seviyeleri Bekliyor

Capital Economics ekonomist yardımcısı Adam Hoyes, konuya yönelik şunları söylüyor:

Her ikisinin de önümüzdeki yıl içinde sarı metal fiyatına ağırlık vermesini bekliyoruz. ABD’de uzun vadeli reel getirilerdeki yakın zamandaki artış, çok geçmeden devam edecek ve bu da altın tutmanın fırsat maliyetini artıracak. Bu arada, biz de tahmin ediyoruz. Daha güçlü bir ABD doları, altın’ı ABD dışındaki yatırımcılar için daha pahalı hale getirecek…

Editör: TE Bilişim