Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada; tıbbi cihaz, bebek bezi, deterjan ve sabun gibi temel ihtiyaç ürünlerinde ve yeme içmede KDV oranının yüzde 8’e indirildiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından önemli satır başları şu şekilde:

“Rusya-Ukrayna savaşında 2014’ten beri devam eden krizin diyalog yoluyla çözümü için samimi gayret gösteren neredeyse tek ülkeyiz. Biz taraflara her fırsatta barış çağrısında bulunduk.

Ateşkes ve barış müzakereleri yöneten Rusya ve Ukrayna heyetleri yarın İstanbul’da bir araya gelecek. Toplantı öncesi heyetlerle kısa bir toplantı yağacağız. Putin ve Zelenskiy ile temaslarımızın sürdüğünü belirtmek isterim.

Rusya-Ukrayna krizinde ülkemizi savaşın tarafı yapmak için çalışanların bizim kurduğumuz barış köprüsünü yürekleri daralarak izlediklerini biliyoruz.

Deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, peçete, bebek bezi gibi ürünlerin KDV’sinin yüzde 18’den yüzde 8’e indirme kararı aldık.

Yeme-içme hizmetlerinin tamamında KDV oranını yüzde 8 olarak belirliyoruz.

Konut ve arsalardaki KDV sadeleştirmesi bir diğer çalışmamızdır. Net alanı 150 metrekareyi aşmayan konutlarda KDV yüzde 8’dir. Bu büyüklüğü aşan konutların ilk 150 metrekaresi için yine yüzde 8, aşan kısmı için yüzde 18 olarak KDV uygulanacaktır.

Afet riski alanların dönüştürülmesi kanunu kapsamındaki konutlarda ise 150 metrekareye kadar yüzde 1, aşan kısmı için yüzde 18 KDV tahakkuku yapılacaktır.

Arsa ve arazilerin KDV oranını yüzde 8’e indirerek inşaat sektörünün üzerindeki finansman yükünü azaltıyoruz.

İmalat aşamasında ödedikleri KDV’leri istisna kapsamına alabilen ihracatçılara, bunun yerine ihracat bedelinin belli bir oranına kadar iade yapılması da bir tercih olarak sunulacaktır.

Oto galericilerinin araç alım satımında elde ettikleri kar ile yat, kotra, tekne ve gezinti gemileri satışında yüzde 1 olan KDV’yi yüzde 18’e yükseltiyoruz.”

Editör: TE Bilişim