Teknolojinin her geçen gün gelişmesiyle birlikte akıllı cihazlara yeni eklenen özellikler, cihazların fiyatlarını artırmanın yanı sıra tüketicileri bir üst modeli talep etmeleri için de teşvik ediyor. Ancak artan döviz kurlarının da etkisiyle tüketiciler, yeni ve gelişmiş cihazlara sahip olabilmek için ikinci el alım ve satımına yöneliyor. İşte dikkat edilmesi gereken hususlar; 

1- Verilerinizi yedekleyin

Akıllı cihazlarınızı, özellikle de cep telefonlarınızı satmayı planladığınızda mevcut verileri yedeklemek ilk ve en önemli adımlardan biri olacaktır. Yedekleme işlemi, yalnızca kişisel verilerinizi güvenle saklamanıza yardımcı olmakla kalmayacak aynı zamanda yeni satın aldığınız akıllı cihazınızı daha hızlı kurmanızı ve verilerinizi daha hızlı aktarmanızı sağlayacaktır.

2- Hesaplarınızdan çıkış yapın

Akıllı cihazlarda kullanılan hesapların devre dışı bırakılması gerekiyor. Bu sayede satılan cihazın yeni sahibi cihazı etkinleştirmeye çalıştığında sorun yaşamayacak ve hesaplarınızın kullanılma riski ortadan kalkacaktır.

3- Verilerinizi silmeden önce şifreleyin

Kullanıcı verilerinin kimlik doğrulama yöntemleri olmadan erişilemez hale gelmesi için cihazlardaki verilerin tamamını silmeden önce güvenli bir şekilde şifrelemeniz gerekiyor. Verilerin güçlü kimlik doğrulama yöntemleriyle korunması, satıldığında erişim ihtimalini de engelleyecektir.

4- SIM ve SD kartları çıkarın

SIM, SD kartlar; telefon numaraları, mesajlar, fatura bilgileri, fotoğraflar ve cep telefonunuzla ilgili daha birçok dosyayı depolar. Dolayısıyla iki tür kartın da satıştan önce cihazdan çıkarılması gerekiyor. SD kartlı bir telefon kullanıyor ve artık ihtiyacınız olmadığını düşünüyorsanız kartı silebilir ve satışa dahil edebilirsiniz.

5- Fabrika ayarlarına sıfırlayın

Telefondaki bir dosyayı silmek, bilinenin aksine verileri tamamen yok etmez, yalnızca boş olarak işaretler. Silinen veriler üzerine işlenir ve cihaz kullanımı o şekilde devam ederken isteyen kişiler, geçmiş verilere ulaşabilir. Dolayısıyla en güvenilir yol, tüm adımlar tamamlandıktan sonra cihazı fabrika ayarlarına döndürmek olacaktır.

EĞER 2.EL TELEFON ALACAKSANIZ

İkinci el telefon alırken çalıntı kontrolü
IMEI’sini e-devlet’te sorgulayın. Burası şikayet durumuna göre ve çalınan telefonun bulunmasına göre doldurulduğu için, bir telefon çalıntı olsa da, buraya henüz yansımamış olabilir.

Telefonun faturasının olması önemli. Telefonun faturası varsa, faturadaki IMEI numarası ile, telefondaki IMEI numarasını muhakkak karşılaştırın. Fark olmamalı. Eğer fark varsa, faturadaki telefon ile elinizdeki telefon aynı değildir.

Eğer telefon faturasız ve yurt dışı kayıtlı olarak size satılıyorsa, muhakkak SIM kartınızı takıp, telefonla WiFi kapalıyken telefonla görüşün.

Fiziksel kontroller
Darbe almış ve çizikleri olan bir telefon almamayı tercih edin.

Telefonun ekranı ve kasa birleşim yerlerine iyice bakın. Ekranı değişmiş ve içi açılmış bir telefonun kasasıyla ekranı birleşimi arasında izler ve açıklıklar olabilir. Ayrıca telefonun kasasında alyan ve vidalar varsa da onlara da bakın. İçi açılmış bir telefonun vidalardan durumu belli olacaktır.SIM Kartı takıp, telefonla konuşmak hem telefonun kayıtlı ve çalışır olduğunu bizlere gösterir, hem de telefonun mikrofon ve ahizesinin sağlam olduğunu.

Ekranda ölü piksel kontrolü yapabilirsiniz. Ekran test uygulamalarıyla beraber kenarlarından ışık sızmaları ve ölü piksel olup olmadığını kontrol edin.Ön arka kamera çalışıyor mu, muhakkak kontrol edin.Telefonun hoparlörünü de bir müzik açıp dinlemek önemli. Hoparlör çalışıyor olsa bile, cızırtı varsa tercih etmeyin. Çünkü cızırdayan hoparlör fazla düşme ve sıvı temas şüphesini artırır.

Eğer telefonda fiziksel bir buton ve parmak izi okuyucu varsa, bunları da muhakkak deneyin.Servis dışında anakart başta olmak üzere parçaları değişen telefonları tercih etmeyin. Sorunların tekrarlama olasılığı daha yüksek olacaktır.

Testler
En önemli test pil testi. Özellikle iPhone alacaksanız kesinlikle ayarlardan pil sağlığını kontrol edip, pil testi yapın.
Android tarafında da çeşitli pil test uygulamaları var. Biz incelemelerimizde GeekBench 4 pil testini yapıyoruz. Bunun kısa süreli testini yapabilirsiniz. Ayrıca yüzde 10 düşüş süresinden de pilin durumu ile ilgili tahminlerde bulunabilirsiniz.

Telefonda bir terslik olup olmadığını anlamak için, AnTuTu gibi genel testlerden birini de yapmakta fayda var.

Editör: TE Bilişim