Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın, dün sürpriz faiz indirimi kararı, piyasalarda hareketliliğe neden oldu.

Döviz kurlar ve altın fiyatları yukarı tırmanırken, Borsa İstanbul’da da hareketlilik devam ediyor.

“Beklenmedik oranda faiz indirimine gidildi”

Piyasada, faiz indirimi beklentisi olduğunu, fakat bu kadar oranda indiriminin beklenmediğini belirten Prof. Dr. Küçüközmen, Para Politikaları Kurulu’nun (PPK) faiz kararı ardından yayınladığı metni açıkladı. Prof. Dr. Küçüközmen, “Tek cümleyle özetlemeye kalkarsak, ‘Ben Merkez Bankası’yım. Güç bende. Bunu uygun gördüm’ Tabii ki bu kadar acımasız bir metin değil. Hedef ihracatsa, tek yolu kur muydu? Beklenmedik şekilde arttı. TCMB’de iyi bir kadro var, ekonometrik, istatistik analizler yapan. Bu kadronun çalışmasının dikkate alınarak kararın alındığını düşünüyorum” dedi.

“Siyasi çözümler kalıcı etkiler yaratmıyor”

Prof. Dr. Küçüközmen, TCMB’deki olayların, ekonomik olarak ele almanın imkansız hale geldiğini, siyasi boyutuyla da değerlendirilmesi gerektiğini şöyle anlattı:

“En tepede bir takım değişiklikler oldu. Siyasi yönden açıklama gelmedi. Haberler, çıkartmalara dayalı dedikodular vardı faiz düşürülmesine karşı kişilerdi gibi. Siyasi yönle çözüm buluyorsanız, uzun vadeli kalıcı etkiler yaratmıyor. Az bir manevra alanı kaldı. Bir noktada tekrar faiz indirimine rahatlıkla gidebilirim anlamına gidiyor. Cari açıkta iyileşme, büyümede gelişme var. Hükümet bunlarla kapatmak istiyor seneyi. Sabah itibariyle piyasalar nasıl tepki verecek, dolar 9 50, avro 11lerde. Tahminde öngörülebilirilk zayıfladı. Siz faizi indirince her şey iyi diye düşünmesi lazım piyasaların. Tam tersi tepki verdi. Enflasyonun altında bir faiz kararı, sene sonu kayıp getirecek. Reel anlamda o paranın satın alma gücü azalacak. Kurlara müsaade edince ihracat avantajı yakalıyorsunuz. Bu ne kadar sürdürülebilir, rasyonal mi? İhracatın yüzde 45i ithalat. Diğer noktada ihraç ettirdiğiniz mallarda ithal malların fiyatı artıyor. Resmi kurumların yapmış olduğu açıklamada mevcut. Piyasaların bu kuru çok iyi değerlendirmesi gerekiyor. Bunu fiyatlarına yansıtacaklar. Kredi oranlarının düşürülmesinde çok küçük etkiler yaratacak”

Sürpriz faiz kararı

TCMB’nin faiz kararını, beklenenden 100 baz daha fazla indirim yaptığını belirten Bilen, piyasalarda çok sert hareketlilik olduğunu vurguladı. Merkez Bankası’nın, kuru serbest dalgalanmaya bıraktığını belirterek, “Merkez Bankası 200 baz indirim yaparak sürpriz yaptı. Beklenen puan 100 bazdı. 200 bazı çok az kişi bekliyordu. Pas geçileceğini düşünenler vardı. Çok sert hareketlilik oldu. Serbest dalgalanmaya bıraktı. Kavcıoğlu’nun yıl sonuna kadar indirim olmadığı açıklamaları Borsa İstanbul’a olumlu izlenim yarattı. Açıklandığında sert aşağı indi. 1451 yukarı alışlar geldi. Bilanço dönemi olması nedeniyle piyasalar karıştı. Olumlu hava daha ağır bastı diyebiliriz. Doğrudan faiz indirimi değil genel yurt dışında olumlu. Altın kuru en çok etkilenen grup oldu, 538 lirayla sert yukarı hareketlilik yapmış oldu. Evergrande olumlu dönmeye başladı. Ödemelerini gerçekleştirdiği bilgisi borsayı olumlu etkiledi. Parasal genişlemeden bir adım geri adım atılacak. Onun da bilgisinin satın alındığını söylemek mümkün. Borsa İstanbul ralliye kalktı, önümüzün açıldığını söylemek lazım. Döviz doları 9.51, euro 11, altın 538’le fiyatlanmış durumda, çeyrekse 886 liradan görülüyor. Kur tarafında faiz indirimi gösterge değil .10 yıllık tahvili etkiledi. 20’nin üzerinde seyretmeye devam ediyor. Piyasada faiz indirimi beklentisi söz konusu idi. Beklenmedik oranda faiz indirimine gidildi. Piyasalar şaşırdı. Yüzde 18’den yüzde 16’ya düştü. Para Politikaları Kurulu açıklama yayınladı, anlaşılır bir metin değil. Tek cümleyle özetlemeye kalkarsak, ben merkez bankasıyım, güç bende. Bunu uygun gördüm. Tabii ki bu kadar acımasız bir metin değil. Ama ben şöyle söyleyeyim, hedef ihracatsa tek yolu kur muydu? Kur beklenmedik şekilde arttı. Merkez Bankası’nın iyi bir kadrosu var; ekonometrik, istatistik analiz yapan. Bu kadronun çalışması varsa o dikkate alındı. Olayı ekonomik olarak ele almak imkansız hale geldi. Olayı siyasi boyutuyla da ele almak gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim