“Faiz indirimlerindeki temel gaye, döviz faizini indirince, şirketler döviz alacak yatırım yapacak. Öbür yandan da dolar kuru yükselince Türkiye’de üretilen ürünler uluslararası pazarda ucuz hale gelecek.  Böylelikle ihracatımız artacak. Cari fazla vereceğiz. Merkez Bankası rezerv biriktirecek. Bu hükümetin yarattığı krizi çözme imkanı yoktur çünkü krizin sebebi hükümet. Hükümet hiçbir şey yapmasa ekonomi daha iyi işler.”

Kimse ne olacağını bilmiyor

Balamir Yıldız’ın sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Mehmet Hasan Eken, önümüzdeki günlerde kimsenin bir öngörü ortaya koymadığını belirtirken şöyle konuştu:

“Önümüzdeki dönemlerde ne olacak; inanın bana kimse bilmiyor çünkü bir belirsizlik söz konusu. Merkez Bankas’ını kim yönetiyor, ekonomiyi kim yönetiyor belli değil. Grup konuşmalarında kararlarlar veriliyor, liyakat sahibi olmayan bürokratlar tarafından kararlar uygulanıyor. Bu şartlarda belirsiz ekonominin düzelmesini bekleyemeyiz.”

94 Krizi’ne benzerliği

“Sürecin Tansu Çiller’in Başbakanlığı döneminde yaşanan 94 krizine benzeyip benzemediği” sorusunu da yanıtlayan Eken şunları söyledi:

“Piyasayla inatlaşma bakımından birbirine benziyor ama 94 krizinde hükümetin TL borçlanmaya ihtiyacı vardı, piyasa yüksek faiz istemişti. Ama şu anda inatlaşmadan ziyade bir yöntem var. Ekonomi iktisat bilimiyle izah edilemeyen bir yöntem var. Kapris yöntemi mi dersiniz yaptım oldu yöntemimi dersiniz. Bu ekonomik krizin sebebi halk değil muhalefet değil, ülkeyi yöneten hükümettir. Bu hükümet sistemi yürürlükte olduğu sürece ekonomi orunun çözülemez, çözüm erken seçimdir bir an önce hükümetin değişmesidir. Hükümetin milletine yapacağı en büyük iyilik erken seçim kararı almaktır. “

Küresel ekonomiye benzemiyor

Prof. Dr. Eken, Türkiye’de yaşananlarla Küresel piyasaların benzerliği olmadığını da vurguladı. Eken, şu bilgiyi verdi:

“Küresel ekonomide ciddi bir sorun yok. Pandemide oluşan bazı sıkıntıları aşmak üzere devletler harcamalarını arttırdılar. Piyasaya yüklü miktarda para arz ettiler. Pandemide oluşan sıkıntıları aşmak adına genel ekonomi içinde devletin payını büyüttüler. Bu ne demektir. Kendi vatandaşlarının temel giderlerini daha fazla üstlenmeye başladı. Hatta milletin cebine para bile koydu. Böyle doğru kararlar alarak krizle önemli ölçüde başardılar. Başaramayanlar ise bu tip saçma politika uygulayan hükümetler oldu. Şu an yaşadığımız krizin başka ülkelerle hiçbir alakası yok.”

Editör: TE Bilişim