Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 Eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre; Enflasyon Eylül'de aylık bazda yüzde 3,08 artarken yıllık bazda yüzde 83,45 oldu. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) eylülde aylık bazda yüzde 3,08, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 4,78 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 83,45, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 151,5 olarak kaydedildi.

ORTADA BİR MODEL VAR!

Enflasyon rakamlarını değerlendiren Prof. Dr. Coşkun Küçüközmen ‘’ekonomik bir model anlamında evet, bir model var ortalıkta. Ekonomi yönetiminin yapmış olduğu hamlelelerden bu modelin iki şeyi hedeflediğini görüyoruz. Bir tanesi büyümeye odaklı olmak, diğeri ise kuru kontrol altında tutmak'' hatırlatmasında bulundu..İzmir Ekonomi Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü’nde tam zamanlı öğretim üyesi olan Prof. Dr. Küçüközmen  ''bunun dışında iki tane önemli konu var.İlki enflasyonla mücadele için ortaya bir plan ve program koyamamış olmaları diğeri ise btü bunları yaparken ciddi miktarda dış ticaret açığı verilmesi'' dedi.

ENFLASYONUN YÜKSEK ÇIKMASI SÜRPRİZ DEĞİL

''Enflasyonun bu kadar yüksek çıkması bir sürpriz değil. Daha da yüksek çıkabilir'' diyen Coşkun Küçüközmen ''baz etkisiyle düşecek denilebilir ama önemli olan rakamlar değil, vatandaşın aldığı maaşla yapmış olduğu harcamadır'' vurgusu yaptı.

KENDİMİZİ KANDIRMAYALIM!

Coşku Küçüközmen ''o zaman hepimiz bir süre daha ama ne kadar olduğunu bilmiyoruz, öyle seçime kadar falan diye kendimizi kandırmayalım, uzun bir süre daha ya bu enflasyonla yaşayacağız ya da 1,5-2 sene sonra IMF reçetesi benzeri bir reçeteyle sıkıntılı bir kemer sıkma politikasına gitmek zorunda kalacağız. Ekonomi yönetimi çok net bir şekilde durumu ortaya koymak istemiyor. Bugün yapılan konut hamleleri, özel finans kurumları, faisiz bankcılık hamleleri bunlarla bir yerden bir yere geçiş sağlanmaya çalışılıyor. Bu sıkıntılar nasıl aşılacak? Akil insanlar bir araya gelecek, tüm kesimlerin görüşü alınacak, ortaya bir plan ve program konuacak.Acı da olsa herkes bu programa uymak zorunda olacak, o kadar'' diye konuştu.

Editör: TE Bilişim