Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), Ekim ayı Para Politikaları Kurulu toplantısında faiz konusunu ele aldı. Geçtiğimiz ay yapılan toplantıda faiz indirimi yapıldı ve 1 puan indirim geldi. Bu kararla birlikte dolar 9 liranın üzerine çıktı. Bugün de Ekim toplantısı gerçekleştirildi ve faiz kararı verildi.

MERKEZ BANKASI KARARINI VERDİ

Ekim ayı Para Politikaları Kurulu'nun aldığı kararda Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Alınan kararla birlikte yüzde 18 olan faizin yüzde 16'ya indirildi.

Ekim ayı Para Politikaları Kurulu'nun aldığı kararda Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Alınan kararla birlikte yüzde 18 olan faizin yüzde 16'ya indirildi.

MERKEZ BANKASI'NDAN AÇIKLAMA GELDİ

Yapılan açıklamada, "Enflasyonda son dönemde gözlenen yükselişte; gıda ve başta enerji olmak üzere ithalat fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve açılmaya bağlı talep gelişmeleri etkili olmaktadır. Bu etkilerin arızi unsurlardan kaynaklı olduğu değerlendirilmektedir. Diğer taraftan, güçlü parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkileri devam etmektedir. Parasal duruşun sıkılığı ticari kredilerde öngörülenin ötesinde daraltıcı etki yapmaya başlamıştır. Bunun yanında, bireysel kredilerin ılımlı seyre dönmesi için güçlendirilen makroihtiyati politika çerçevesinin olumlu etkileri gözlenmeye başlamıştır. Kurul, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirmiştir. Bu çerçevede politika faizi 200 baz puan indirilerek yüzde 16 olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte, arz yönlü arızi unsurlardan kaynaklı olarak politika faizinde yapılan aşağı yönlü düzeltme için yıl sonuna kadar sınırlı bir alan kaldığı Kurul tarafından değerlendirilmiştir" ifadelerine yer verildi.

Editör: TE Bilişim