TCMB liralaşma stratejisti kapsamında bankaların menkul kıymet tesis oranını yüzde 5’ten yüzde 10’a yükseltti. TCMB’nin Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğ’de yapılan değişiklikler Resmî Gazete’de yayımlandı. 

TCMB’den yapılan açıklamada Liralaşma Stratejisi neticesinde bankaların genelinin 2022’de açıklanan mevduatta yüzde 50 liralaşma hedefine ulaştığı ifade edildi. 

Yapılan açıklamada menkul kıymet tesis oranının yüzde 5’ten yüzde 10’a çıktığı, gerçek kişi ve tüzel kişi için Türk Lirası paylarında yüzde 60 hedefini aşan bankalara menkul kıymet tesis oranının indirimli olarak uygulanacağı belirtildi. 

Açıklamada “söz konusu orandan düşük olanı, yüzde 60 ve yüzde 70 arasında olan bankalar için 5 puan, yüzde 70’ten büyük olan bankalar için 7 puan menkul kıymet tesis oranından indirim yapılacaktır” dendi. TL paylarında yüzde 60 hedefinin altında kalan bankalar için ise daha önce belirlenmiş olan ilave oranların menkul kıymet tesis oranına eklenerek uygulanmaya devam edileceği belirtildi. 

Söz konusu uygulamanın 24 Şubattan itibaren geçerli olacağı açıklandı. 

PEKİ BU NE ANLAMA GELİYOR? 

Bankalara daha önce döviz ve tl mevduat için belli bir oran verilmişti. TL mevduatın en az dolar mevduatı kadar olmazsa devlet tahvili alma zorunluluğu gelmişti. Bu oran yüzde 5’ti. Şimdi hem yüzde 50'lik TL/döviz mevduat oranı yüzde 60’a, hem de  yüzde 5 menkul olan menkul kıymet tesis oranı yüzde 10’a çıkarıldı. 

Yukardaki hedefler sağlanırsa banka daha az hazine tahvili alacak, tersi olur sağlanmazsa daha fazla tahvil alacak.  

Uzmanlar bu karardaki amacın bankaların TL mevduatı özendirmesi ve döviz mevduatlarının azaltılması olduğuna işaret ediyor. Bu sağlanırsa kısa vadede TL mevduat faizleri yükselir. Bankalar TL mevduat yarışına girer ve Devlet tahvili faizleri düşer. Ayrıca dolar mevduat hesaplarında çözülmeyle beraber dolar dizginlenir veya düşer. Bu durumda son dönemde çok yükselen Bankaların kar oranlarında da bir düşüş yaşanır. 

Editör: TE Bilişim