TCMB, önceki iki PPK toplantısında politika faizini toplam 300 baz puan indirerek yüzde 19'dan yüzde 16'ya düşürmüştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP Meclis Grup Toplantısı'nda dün yaptığı konuşmada "Beraber yürüdüğümüz arkadaşlarımızdan faizi savunanlar, kusura bakmasınlar. Bu yolda ben, faizi savunanla beraber olamam, olmam" dedi.

Erdoğan, "Bu görevde olduğum sürece faizle mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim. Enflasyonla mücadelemi de sürdüreceğim" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın konuşması sonrası dolar/TL kuru bugün 10,70 seviyelerine kadar yükseldi.

Euro/TL kuru ilk kez 12'yi geçerken, Sterlin/TL kuru da 14,50 seviyelerine çıktı. 

Faiz indirimi ne anlama geliyor?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (MB) temel amacı fiyat istikrarını sağlamaktır. TCMB’nin bu görev için birden fazla aracı olmasına rağmen, faiz oranlarını etkileme yeteneği, en belirgin ve etkili para politikası aracıdır.

Literatürde düşük faiz oranları borçlanma maliyetlerini düşürür, bunun da ekonomiye genişletici bir etki yaratması beklenebilir. Bu beklentiye girilmeden önce enflasyon oranları ve kredibilite göz önünde bulundurulmalıdır.

Merkez bankası faizi indirimi yaptığında piyasaları enflasyonun azalacağına ikna edebilirse uzun vadeli faizler de düşecektir. Bu şekilde borçlanma maliyeti azalabilir ve ekonomik genişleme gerçekleşebilir.

Enflasyonun yüzde 20 seviyelerinde yüksek seyrettiği bir durumda faiz indirimi enflasyon beklentilerini tutamaz. Bunun sonucunda risk primi, uzun vadeli faizler ve kur artabilir.

Editör: TE Bilişim