Ali Çatalbaş/ Son dönemde artan kasko bedelleri nedeni ile araç sahipleri tamamlayıcı trafik sigortasına yöneldi. Peki ama tamamlayıcı trafik sigortası nedir ?

Kasko ve trafik sigortalarında yüksek fiyat artışları araç sahiplerini zor durumda bırakıyor. Aracına kasko yaptıramayanlar sadece trafik sigortası ile yollara çıkıyor. Enflasyon artışı ile ekonomideki dalgalanmalarıyla, yedek parça fiyatlarındaki artış nedeniyle kasko ve trafik sigortası fiyatları yüzde yüzü aşan artışlar cep yakınca,araç sahipleri için kasko yerine tamamlayıcı trafik sigortası gündemde...

Bu sigorta türü, araçları güvence altına alan ve trafik sigorta poliçesini tamamlayabilen bir kasko çeşididir. Kapsamı dar olan tamamlayıcı trafik sigortası, genişletilmiş kasko ürünlerine oranla çok daha uygun fiyatlar sunmaktadır. Kaskonun yüksek primlerine bir alternatif olarak görülen tamamlayıcı trafik sigortasının fiyatları uygun olmakla birlikte kapsadığı hasarlar da kısıtlı olmaktadır. Dar kasko şeklinde de bilinen tamamlayıcı trafik sigortasının, kaskodan ayrılan pek çok yönü bulunmaktadır. Kasko sigortasının temelinde çarpışma, çarpma ve çarpılma başta olmak üzere üçüncü şahısların kötü niyetleri sonucu araçlarda ortaya çıkan hasarlar ve aracın çalınması gibi hallerde teminat sağlanmaktadır. Bunlar ana teminat kapsamına girmektedir. Kaskonun poliçesine ekstradan teminat kapsamları eklenerek genişletilme söz konusu olmaktadır. Tamamlayıcı trafik sigortası ise kaskonun ana teminat hallerinden en az bir tanesinin eksik olmasını ifade etmektedir. Bu sigorta türü, genişletilmiş kaskonun ve normal kaskonun ürünlerinden teminatlar bakımından ayrılmaktadır.


KASKODAN FARKI, KAPSAMI DÜŞÜK

Tamamlayıcı trafik sigortası kasko farkı tam olarak bu noktada ortaya çıkmaktadır. Kapsamı ise diğer kasko ürünlerine oranla daha az sayıdadır. Bu nedenle tamamlayıcı trafik sigortası fiyatları daha düşük seviyelerdedir. Tamamlayıcı trafik sigortaları, araçları tam anlamıyla güvencesiz bırakmayı önlemektedir. Ancak risklere karşı daha geniş kapsamlı koruma talep eden sürücüler kasko veya genişletilmiş kaskodan faydalanmaktadırlar. Kasko fiyatları bakımından daha yüksek olmasına karşın teminat sunduğu durumlar daha fazladır. Bir başka fark da poliçenin yaptırılma şeklidir. Tamamlayıcı trafik sigortasının ise ayrı bir poliçe şeklinde yaptırılması söz konusu olduğu gibi kimi sigorta şirketleri tarafından normal trafik sigortalarına da ekletilebilmektedir. Bu demek oluyor ki bu sigorta türü standart trafik poliçesine ek bir sözleşmeyle de oluşturulmaktadır. Uygun fiyatlı kasko isteyenlerin tercihi olan tamamlayıcı trafik sigortası, teminatları bakımından sigorta firmalarına göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak tamamlayıcı trafik sigortasının teminatları arasında çarpışma, aracın çalınması, hukuki koruma, koltuk ferdi kazaları, mini onarımlar, servis, sel su baskınları, deprem gibi doğal afetler ve yetkili servis bulunmaktadır. Tamamlayıcı trafik sigortasının teminatlarıyla ilgili net bilgi almak için sigorta firmanız ile iletişime geçmelisiniz. Kasko sorgulama yapıp, aracınız için belirlenen kasko değerini kolayca öğrenebilirsiniz. Bunun için Türkiye Sigortalar Birliği’nin web sayfasından kasko değer sorgulama yapabilirsiniz.

Editör: TE Bilişim