ALİ ÇATALBAŞ / Ticaret Bakanı Mehmet Muş, 10 ağustosta sıfır kilometre otomobillerin ikinci el satışına 6 ay ve 6 bin kilometre sınırı getirileceğini açıkladı. Bakan Muş’un açıkladığı kısıtlamanın otomobil piyasasını nasıl etkileyeceğini İzmir Oto Galericiler Müşavirlik Kiralama ve Yıkamacılar Esnaf Odası Başkanı Zafer Dursun değerlendirdi. Dursun, ikinci el otomobil alım ve satımının tamamen bittiğini aktardı.

KILIÇDAROĞLU KONUŞTU İŞLER KESİLDİ
İZOTO Başkanı; ‘’ Piyasa Cumhuriyet Halk Partisi Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ÖTV indirimi açıklaması ile bıçak gibi kesildi. Herkes indirim gelecek beklentisi ile 20 gündür araç alım ve satımını erteledi. Piyasalarda yüzde seksen düşüş yaşandı. Araç fiyatlarında herhangi bir düşüş meydana gelmedi. Şu an piyasa bu manipülasyon nedeni ile durgunluğa gitti. Politikacıların araç piyasasını siyasi malzeme haline getirmemesi gereklidir. Her açıklamada işlerimiz olumsuz yönde etkileniyor. ‘’ açıklamasında bulundu.


YENİ SİSTEM UYGULANAMAZ
Yeni sistem hakkında konuşan Zafer Dursun; ‘’ 6+6 sistemi bizde hiçbir işe yaramayacaktır. Bu sistem yürürlüğe de giremez. Bu sistem yerine T.C. Takibi sistemi getirilmelidir. Her vatandaşın T.C. numarasına belli sayıda araç satımı yapılabilir. Noterlerde T.C. numarası çıktığı zaman bu kişi alım satım yapamaz. Galericiler bireysel satıştan dolayı zarar ediyor. Ben bu teklifimi Ticaret Bakanlığı’na birçok defa sundum. Bunun kişisel veri kapsamına girdiğini iddia ederek teklif dilekçemi iptal ettiler. Şu an Türkiye’nin sorununu T.C. takip sistemi çözebilir. Geçici ve alternatif yöntemler ile ikinci el piyasası çözüme kavuşamaz.’’ dedi.


DÖVİZ VE ENFLASYON DÜŞÜRÜLMELİ
İzmir’de ikinci el piyasasına değinen Dursun; ‘’ Piyasalar enflasyon ve döviz kuru artışları nedeni ile eskisine oranla kötü durumdadır. Araç satışından elde edilen para Türk Lirası olduğu için döviz arttıkça kazanç payımız kalmıyor. Sattığımız arabanın yerine yenisini koyamıyoruz. Galericiler yer sıkıntısı çektiği için şu an Kısık’ta İZOTO Kooperatif aracılığı ile bir oto galericiler sitesi kurma projemiz var. Gerekli kişiler ve bürokratlar ile görüşmelerimiz devam ediyor. Bu proje ile İzmir'deki galericileri koruma altına almış olacağız.’’ açıklamasında bulundu.  


SANAL SATIŞ VE ŞİRKET SATIŞLARI SINIRLANDIRILSIN

Geçtiğimiz günlerde Rekabet Kurumu'nun ikinci el araç satan 4 internet sitesine soruşturma açmasını değerlendiren Dursun; ‘’ İkinci el otomobil satış şirketleri ile davalık olduk. Hepsinin arkasında büyük baronlar var. Bize dava açmayın dediler onları dinlemeden hakkımızı aramak için mahkemelerin yolunu tuttuk. Piyasaları tekeline geçirerek kazancımıza masrafsız ortak oldular. Büyük firmalar kendi gelir ve giderlerine oranla bizden onlarca kat fazla kazanıyor. Ayrıca şirket satışları başladı. Şirketler toplu araç alımı yaparak araçların kayıtlarını şirket üzerine yapıyor. Bu sayede araçlara vergi ödemiyorlar. Satış yaparken hem pahalı satış hem de vergi kazancı ile araçları plakalı satıyorlar. Bu satışlar derhal önlenmelidir.’’ açıklamasında bulundu. 


YEREL YÖNETİM İLE TEMASLARIMIZ ZAYIF
İzmir yerel yönetiminin kendileri ile ilgilenmediğinden yakınan Dursun; ‘’ İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı çok değerli bir insandır. Biz de partiler üstü çalışan bir sisteme sahibiz. Esnafın sorunları için tüm partilere kapımız sonuna kadar açıktır. Ancak belediye bizimle yeterince ilgilenmiyor. Bizi kaderimize bırakan bir vizyona sahipler ’’ dedi.

İzmir'de piyasalardan son olarak bahseden Dursun; '' Son bir ayda müşteriler pazara gelmedi, fiyatlar düşmedi ve düşmeyecek '' açıklamasında bulundu.

Editör: TE Bilişim