Türk-İş'in yaptığı hesaplamaya göre, haziran ayı itibariyle açlık sınırı 6 bin 391, yoksulluk sınırı 20 bin 818 liraya yükseldi. TÜİK verilerine göre yüzde 73 olan resmi enflasyonun ise haziranda yüzde 75'i aşması bekleniyor. Bu tablo ışığında, işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere toplam 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu ara zam için ilk toplantısını bugün yapacak. 

Ankara kulislerine göre, asgari ücrete temmuzda yüzde 25 civarında zam yapılması gündemde. Asgari ücretten kesilen SGK priminin belli sayıda işçi çalıştıran işletmeler açısından devlet tarafından karşılanması da masada.

Ocak ayı itibariyle asgari ücrete yüzde 50 zam yapılmıştı. Hükümetin hesabına göre, enflasyonun yüzde 75 civarına yükselmesiyle aradaki yüzde 25 fark zam oranı olarak belirlenecek. Cumhur İttifakı’nın ortağı BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de asgari ücretin yüzde 23 civarında artmasının beklendiğini açıklamıştı. Yüzde 25 zam halinde, asgari ücret yaklaşık 5 bin 300 lira olacak. 

Ocak ayında yapılan düzenlemeyle asgari ücretten gelir vergisi alınmıyor. İşveren sadece SGK primi ödüyor. Mevcut asgari ücrete göre, işverenin devlete ödediği prim tutarı 875 lira. Temmuzda yapılacak artıştan sonra prim tutarı da artacak.

4 Temmuz’da açıklanacak yıllık enflasyon oranından sonra yeni asgari ücretin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanabileceği ifade ediliyor.

Editör: TE Bilişim