Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni sosyal konut projesinin bir seçim hamlesi olduğuna işaret ederek, “250 bin konut hükümet için büyük bir rakam değil. Ben bu projeyi gerçekleştireceklerini düşünüyorum. Ama Türkiye'nin konut sorununu çözebilecek bir proje değil” dedi. Hükümetin seçim öncesi kredi musluklarını sonuna kadar açacağını ve ücretlerde enflasyonun üzerinde bir artışa gideceğini belirten Babuşcu, hükümetin seçim öncesi yapacağı hamleleri şöyle sıraladı: “Ticari kesime yüzde 12 faizli kredi verilecek. Bireyler düşük 0,99 faizli konut kredisi kullanabilecek. Ocakta maaş zamları enflasyonun üzerinde yapılacak. Vatandaşın alım gücünü artırmaya çalışacaklar. Tamamen seçim yatırımı.”

Prof. Dr. Babuşcu, Gazete Durum'dan Deniz Dalgıç'a hükümetin seçime yönelik ne tür hamleler yapacağını açıkladı. Babuşcu'ya sorulan sorular ve yanıtları şöyle:

Sizce yeni sosyal konut projesi bir seçim hamlesi olabilir mi?

Evet, seçim hamlesi. Yapılabilir bir proje. 250 bin konut hükümet için büyük bir rakam değil. Ben bu projeyi gerçekleştireceklerini düşünüyorum. Ama bu proje, Türkiye'nin konut sorununu çözebilecek bir proje değil. Türkiye'nin yıllık konut ihtiyacı 700 bin. 20 milyon hane halkının 9 milyonu ev sahibi, 11 milyonu kirada oturuyor.

Hükümetin seçim öncesi toplumun yoksul kesimlerine yönelik ne tür hamleler yapmasını bekliyorsunuz?

Krediler şu an durmuş vaziyette. Birincisi, hükümet kredi musluklarını sonuna kadar açacak. Ticari kesime yüzde 12 faizli kredi verecek. Bireyler düşük 0,99 faizli konut kredisi kullanabilecek. İkinci olarak, maaş zamları konusunda bir hamle yapılmasını bekliyorum. Ocak ayında maaş zamları enflasyon oranının üzerinde yapılacak. Ciddi bir zam söz konusu olacak. Vatandaşın alım gücünü artırmaya çalışacaklar. Tamamen seçim yatırımı.

Ücretlere yönelik bu artış vatandaşı rahatlatır mı?

Sabit gelirliler ilk başta en azından cebine giren paranın biraz arttığını görecek. Daha sonra eriyip gittiğini de görecek. Ancak seçime kadar eriyip gittiğini görmeyebilir. Arttığını görür. Hükümet oy kazanabilir.

Enflasyon artmaya devam edecek mi?

Enflasyon üç ay daha artmaya devam edecek. Eylül, ekim ve kasım ayı enflasyonu yüksek çıkacak. Enflasyonun yıl sonunda 85-90 arasında çıkmasını bekliyorum. Aralık ayından itibaren baz etkisi nedeniyle geriye doğru sayım başlayacak. Seçime 65-70 arasında bir enflasyonla gireceğiz. (Gazete Durum)

Editör: TE Bilişim