Türkiye'den kaçan yabancı sermayeye bir yenisi daha eklendi. Honda Türkiye kapılarını kapatıyor. Türkiye'de üretimi durdurma kararı alan Honda, 1997'de kurulmuştu. Kocaeli Gebze'de faaliyet gösteren fabrika 2 bin kişiye ekmek veriyordu. Geçtiğimiz gün üretim bandından son arabanın inmesi ile bir devir sonlandı. Honda artık Türkiye'de üretim yapmayacak. Civic modeli için kurulan fabrika, üretim ve istihdam kapasitesi ile otomotiv endüstrisine önemli katkı sunuyordu. Bu kararın ardından sektör bir parça kan kaybedeceğe benziyor.  Yıllık 38 bin üretim adedi olan bu fabrikadaki çalışan sayısının 770 kişi olduğu öğrenildi. 

Çalışanlardan duygusal paylaşım

Tesisten çıkan son arabanın ardından çalışanlar, "üretim bandından indirilen son otomobili, “2021 Honda Civic‘in son aracı. Artık Türkiye’de araç üretimi yok" sözleri ile duygularını paylaştı. 24 yıldır aktif olan fabrika, bu yılın sonunda HABAŞ topluluğuna (Hamdi Başaran Topkapı Oksijen Fabrikası) devredilecek. Habaş'ın Gebze'de yer alan bu fabrikayı ne amaçla kullanılacağı ise belirsizliğini koruyor. 

Yeni modeller ithal edilecek

Öte yandan Japon teknoloji devi Honda Türkiye daha önce kapanacağı açıklamasını şu sözlerle yayınlamıştı: “Honda Türkiye A.Ş. Gebze’deki üretim tesislerini HABAŞ Topluluğuna devretmek üzere anlaşmaya varmıştır. Taraflar arasında varılan anlaşma neticesinde söz konusu taşınmazın teslim tarihi Eylül 2021’den sonra gerçekleştirilecektir.".  Bu kararla birlikte Türkiye'nin ithalat kalemine bir yenisi daha eklenmiş oldu. Honda'nın ekim ayında piyasaya çıkacak yeni modelleri, ithal olarak piyasaya sürülecek. 

Editör: TE Bilişim