Milli Gazete'den Ahmet Sesli'nin haberine göre; '' Lisanssız güneş enerjisi tesislerinde üretilen elektriğin devlete hibe edilmesine yönelik düzenleme binlerce yatırımcıyı yüzüstü bıraktı. Konu ilk defa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 2019 yılında ihtiyaç fazlası elektriğin satın alınacağını söylemesinin ardından gündeme gelmişti. Çıkartılan Cumhurbaşkanı Kararnamesi’nde de bu tesislerde üretilen ihtiyaç fazlası elektriğin 10 yıl süreyle satın alınacağı garanti edilmişti. Bunun üzerine Türkiye genelinde binlerce GES tesisi yatırımı yapıldı.

“ALMAYACAĞIZ HİBE EDECEKSİNİZ”
Ancak aradan geçen üç yılın ardından yatırımcılar, Ağustos ayı başlarında Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından alınan bir kararla şok oldu. EPDK’nın 4 Ağustos günü Resmî Gazete’de yayınlanan kurul kararında, üretilen ihtiyaç fazlası elektriğin artık satılamayacağı kaydedildi. Ayrıca işletmelerin ancak kendi tükettikleri kadar elektrik miktarını satabilecekleri, sisteme verilen artan elektriğin ise Elektrik Piyasası Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması’na (YEKDEM) bedelsiz olarak hibe edileceği kararı da alındı.

“İKTİDARA GÜVENDİK, MİLYONLARCA TL BORÇLANDIK”
İktidarın ‘satın alma’ garantisine güvenip yüz binlerce dolarlık maliyet ile yatırım yapan vatandaş ve işletmeler ise alınan karara tepkili. İktidarın ‘10 yıl’ sözüne güvenerek yüz binlerce dolarlık maliyetlerle yatırım yaptıklarını belirten yatırımcılar, “Dolardaki artışı da göz önüne alırsak milyonlarca TL’lik bir borcun altına girdik. Ancak iktidar verdiği sözü üç yıl bile sürdüremedi. Bizleri borç dağları ile karşı karşıya bıraktılar. Bu mağduriyetimizi gidermek yerine ise ürettiğimiz enerjinin yüzde 80’inin ise hibe edilmesini de istiyorlar” tepkisinde bulundu.

Editör: TE Bilişim