KESİAD’ın geleneksel hale getirdiği ve ayda bir kez düzenlediği Perşembe Kahvaltısı Özken Gümrükleme sponsorluğunda gerçekleştirildi. Özken Gümrük Müşavirliği ve Danışmanlık Genel Müdürü Ahmet Özken’in sunum yaptığı toplantıda konuşan KESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Can Günel döviz kuruna müdahale kapsamında BDDK’nın almış olduğu 15 milyon TL karşılığı dövizi bulunan firmaların kredilere ulaşımının engellenmesi kararını değerlendirdi. Geçici çözümlerin yüksek döviz kuru ve enflasyona çözüm olmayacağına dikkat çeken Günel, “1989 yılından beri serbest piyasa ekonomisinde olan Türkiye’nin 89 öncesine dönmesini istemiyoruz. Bu karar revize edilmeli ya da bu karardan dönülmeli” dedi.  

KESİAD Perşembe Kahvaltıları’nın Haziran ayı toplantısı, Özken Gümrükleme sponsorluğunda Kemalpaşa Ramada Otel’de yapılırken toplantıya Kemalpaşa Kaymakamı Musa Sarı, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, EBSO Geçmiş Dönem Başkanı Tamer Taşkın, Yaşar Üniversitesi Genel Sekreteri Ender Duran, Ege Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Eski Dekanı Prof. Jülide Kesken, Kemalpaşa İlçe Emniyet Müdürü Hasan Öztürk, Kemalpaşa İlçe Jandarma Komutanı Halil Yaşar Güzel ile KESİAD üyeleri katıldı.

Günel: “Geçici değil yapısal çözümler bekliyoruz”

Toplantının açılışında bir konuşma yapan KESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Can Günel, BDDK’nın son almış olduğu kararı değerlendirdi. Bu kararın sadece büyük işletmeleri değil küçük ve orta işletmeleri de etkilediğini belirten KESİAD Başkanı Günel,  “15 milyon TL’nin üzerinde döviz varlığı olan şirketlerin kredi imkanlarından yararlanamayacak olmasının altında yatan hedefi ve niyeti anlıyoruz. Ancak bu ekonomik gelişmeler ışığında, defalarca söylediğimiz üzere, sanayiciler olarak palyatif yani geçici çözümlerden uzak durarak yapısal değişiklikler beklediğimizi bir kere daha söylemek durumundayız” dedi.

Sanayicinin artan enerji maliyetleri ile birlikte, geçtiğimiz 8 ayda fırtına gibi geçen döviz kurlarında sürekli olarak yara aldıklarını vurgulayan Günel, “Sanayicilerin sesini yükselterek taleplerini dillendirmesinin başlıca sebebi budur. Farkındaysanız Gelire Endeksli Senetler’in açıklanmasının etkisi sadece iki gün sürdü. Artık yapısal çözüm şart” dedi.

Günel: ”1989 öncesine dönmeyelim”

BDDK’nın yapmış olduğu müdahalenin sermayenin serbest dolaşımına uygun düşmediğine dikkat çeken Günel, sözlerini şöyle tamamladı: “1989 yılından bu yana serbest piyasa ekonomisine sahip olan ülkemizin 1989 öncesine dönmesini istemiyoruz. Bu karar alıcıların en kısa zamanda almış oldukları kararı düzeltmelerini ya da geri adım atmaları konusunda beklentilerimizi dile getirmeye devam edeceğiz”

Editör: TE Bilişim