Türk Zeytincilik Sektörü, tarihi bir sezon yaşıyor. Türkiye, 2022/23 sezonunda 735 bin tonluk sofralık zeytin rekoltesiyle dünya birincisi olurken, zeytinyağında 421 bin ton rekolteyle dünya ikinciliği konumuna yükseldi. Türkiye’deki tüm zeytin ve zeytinyağı ihracatçılarının çatı kuruluşu olan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin Wyndham Grand İzmir Otel’de düzenlediği “Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Buluşması”nda Türk zeytin ve zeytinyağı sektörünün 2022/23 sezonunu tüm yönleriyle değerlendirildi.
Tarım Gazetecileri ve Yazarları Derneği Başkanı İsmail Uğural’ın moderatörlük yaptığı “Geçmişten Günümüze Zeytin-Zeytinyağı Sektörü ve Gelecek Beklentileri” isimli panelde Doç. Dr. Ahmet Uhri, Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım ve Gıda Yüksek Mühendisi Müge Aşan Nebioğlu konuşmacı olarak yer aldı. Güncel ekonomik gelişmeleri ise; Ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel aktardı.
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er konuşmasında ‘’Sektörümüz adına mevcut tehditleri ve fırsatları tespit ederek geleceğe yön vermek için sektörün tüm paydaşlarının birlikte çalışması çok büyük önem arz ediyor’ hatırlatmasında bulundu.

TARİHİN EN YÜKSEK İHRACAT RAKAMLARI
‘’Bu sezon zeytinyağı sektörü olarak tarihin en yüksek ihracat rakamlarına ulaşarak başarılı bir sezonu geride bıraktık. 31 Ekim'de sona eren 2021-2022 zeytinyağı ihracat sezonunda 120'den fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdik ve toplam zeytinyağı ihracatımızın yüzde 53'ünü ambalajlı olarak gönderdik’ diyen Davut Er, ‘Malumunuz olduğu üzere, dünya zeytin ağaç varlığı bakımından, İspanya 330 milyon ağaç varlığıyla ilk sırada yer almakta. Ülkemiz 193 milyon ağaç varlığıyla 2. Sırada yer alıyor. İspanya aynı zamanda, zeytinyağı ihracatımızda ABD’den sonra

ÖNÜMÜZDEKİ YIL REKOR YILI OLABİLİR

Türkiye’nin en büyük ihraç pazarı. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi rekolte tahmin raporuna göre, önümüzdeki 2022/2023 sezonunda 730 bin ton zeytin ve 420 bin ton da zeytinyağı rekoltesi öngörülüyor. Bu rakamlara ulaşılabilirse Türkiye tarihinde ilk kez rastlanan bir tabloyla karşı karşıya kalacağız demektir. Bu rakamlarla Türkiye sofralık zeytinde dünyada birinci, zeytinyağında da ikinciliğe yükselecek’ vurgusu yaptı.

BU GİRİŞİMİ BİRAN ÖNCE İPTAL EDİN
Davut Er ‘bu sevindirici gelişmelere rağmen, üzülerek görüyoruz ki, sektör için hayati önem taşıyan 3573 sayılı Zeytincilik Kanunu, hazırlanan "torba kanun" içerisinde yer alan teklif ile tekrar delinmeye çalışılmakta.  Ülkemiz ekonomisi açısından stratejik öneme sahip olan zeytincilik sektörünün geleceği açısından büyük tehdit oluşturan bu girişimin bir an önce iptal edilmesi ve sektörümüzün rakip ülkelerde olduğu şekilde korunmaya ve desteklenmeye devam edilmesi gerektiğine inanıyoruz’ çağrısında bulundu

Editör: TE Bilişim