Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu 21. Olağan Genel Kurulu'nda konuşuyor.

Yatırım kredilerinde de siz kamu bankalarının kapısını aşındırın. Özel sektör bankaları ne yapar bilmem ama kamu bankalarına talimatım var, yatırımcıyı darda bırakmayacaksınız, onlara gerekli desteği vereceksiniz. Ticaret Bakanımız burada, Sayın Palandöken 500 bin lira teklifle geldi. Gaz vermeye alışmıştır, devamlı gaz verir. Kamu bankalarıma sesleniyorum, siz kolaylaştırıcı olacaksınız, zorlaştırıcı olmayacaksınız. Size böyle bir kredi için başvuran esnafım olduğu zaman onlara da imkanlarınız neye el veriyorsa bu desteği inşallah kredi konusunda sağlayacaksınız. Herhalde Ziraat, Vakıf onlar da bu dediklerimiz duymuştur... 

Yatırım kredilerinde de esnaf ve sanatkarımızın iş yeri ve taşıt alımlarında kredi üst limitini 1 milyona çıkarmıştık. Biz geldiğimizde yüzde 40 faiz oranıyla finansmana erişen esnafımız, enflasyona rağmen yüzde 9,5 seviyesinde oranla buna ulaşabiliyor. 

Türkiye, küresel ekonomi ile tamamen bütünleşmiş bir ülkedir. Dünyada yaşanan krizlerin, Türkiye'yi esgeçmesi düşünülemez. Gelişmiş ülkeleri dahi alabora eden fırtınadan ister istemez biz de etkileniyoruz. Avrupa'dan Amerika'ya tüm dünya, son 40 50 yılın en yüksek enflasyonu ile mücadele ediyor. Bakın, İngiltere'de Strelin patladı, nereden nereye geldi. Bir de Rusya-Ukrayna savaşı eklendi. Enerji fiyatları astronomik rakamları çıktı. Tarımsal üretimi kısıtlı devletler açlık tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Avrupa'nın en önemli gündemi, kış mevsimini en az hasarla atlatmaktır. Avrupa ülkeleri bu kışı nasıl atlatacağız diye düşünüyorlar. Ama Türkiye'nin böyle bir sorunu, derdi yok. Enerji tasarrufu çağrılarını eminim siz de takip ediyorsunuz, parlamentoda yorgan, battaniye dağıtıyorlar. Gereğini de sizler en güzel şekilde yapacaksınız. 

Bu akşam Putin ile bir görüşme fırsatımız olacak, Ukrayna ile sıkıntıları kendileri ile değerlendirme fırsatım olacak. Fevkalade durum olmazsa, kış ayını biz sıkıntısız geçireceğiz. Ekonomi modelimizin katkısıyla bu süreçten güçlenerek çıkacağız. Üretimi, istihdamı, ihracatı ve cari fazla yoluyla büyümeyi esas alan ekonomi modelimizin etkilerini her alanda görüyoruz. 

Editör: TE Bilişim