SON MÜHÜR-KAZİM BOZKURT/Bir süredir, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nda (TCMB) yapılan görev değişikliklerinden dolayı, piyasada olumsuz güven ve kırılma olduğunu belirten Bilen, yatırımcıların tedirgin olduğunu ifade etti. Bilen, “Yurt dışı yatırımcı kur bacağında, hisse senedinde olumsuz etkileniyor. 12 civarında gelen fiyatlama ile birlikte, geç saatlerde kurlar üzerinde olumsuz baskı yarattı bu durum. Sabah da bu fiyatlamanın korunduğunu görüyorum. Dolar 9,14 avro ise 10,63 seviyesinde, tırmanış söz konusu” şeklinde konuştu.

“Tüm dünyanın gittiği yönün tam tersine süreç işliyor”

Kurlarda yukarı yönlü hareketin devam edecek gibi olduğundan söz eden Bilen, bu durumu şöyle anlattı:

“Yurt dışında enflasyonist baskı var. Geçtiğimiz süreçte faizler çok düşüktü. Tahvilde, bono faizde yukarı yönlü bir ivmelenme söz konusu. ABD, parasal genişlemeden geri adım attığından, gelişmiş ülkelerde faiz artırımı başlamıştı. Biz faiz artırmak yerine indirmekle, Türk Lirası’nda kırılganlığı artırdık. İçeride ve dışarıda yaşanan olaylarda kurlar üzerinde çok baskı yarattı. Bu sürecin devam etmesini bekliyorum. 21 Ekim’de gerçekleşecek olan PPK’da faiz indirimi gelirse, ileri taşınması mümkün. Tüm dünyanın gittiği yönün tam tersine süreçle işliyor. Kurlarda daha da ileri hareketler görünebilir”

“Faizin sabit tutulması piyasaları sakinleştirebilir”

PPK’da 50-100 baz puanlık faiz indirimi kararı çıkarsa, kırılganlığın bir miktar daha artırıp, kurları ileri taşıyacağını vurgulayan Bilen, “En azından faiz artırılmasa bile, sabit tutulması konusunda adım atması piyasaları sakinleşirebilir. Bunu izleyeceğiz. Hisse senetleri iyi gidiyordu. Seans sonu anlayamadığımız sebepten dolayı satışlar geldi. Bu haberlerin piyasaya önceden yayılmış olmasından olabilir, Borsa İstanbul aşağı doğru devam ediyor” dedi.

Piyasalarda son durum

Doların değer kazanmasının, ons altınla ters orantılı olmasına karşın son zamanlarda kurun yukarı yönlü hareket edip gram altını da yükselttiğini açıklayan Bilen, “Altını bir miktar daha tetikleyecektir diye düşünüyorum. Faiz artırımıyla birlikte altını bir miktar daha dengeleyebilir. Altın 527 lira, dolar 9,14 avro 10,63 seviyesinde ilerliyor” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim