Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, otomotiv üretiminde meydana gelen azalma ve zayıflamanın aksine talebin hala canlı olduğunu belirterek, “Hem üreticiyi koruyan hem de tüketiciyi gözeten ÖTV ve MTV indirimi otomotiv piyasasına hareket getirecektir” dedi.

Yapılan araştırmalarda yılın ilk beş ayında toplam üretimin bir önceki yıla göre azaldığına dikkat çeken EGOD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, “Toplamda yüzde dörtlük, otomobil de ise yüzde 16’lık bir azalma söz konusu.  Hammadde tedarik sorunları, çip krizi hala sürüyor. Üreticiler bu noktada sıkıntıda” dedi.

“Vergi indirimi üreticiye de tüketiciye de destek”

Otomotiv sektöründe talebin hala canlı olduğunu ancak sektörün ciddi bir desteklenmeye ihtiyacı olduğunu vurgulayan EGOD Başkanı Torun, “Sektöre en büyük destek ciddi bir vergi indirimi ile olur. Elektrikli ve hibrit araçlarda ÖTV indirimi ve aynı zamanda Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin yeniden elden geçirilerek düşürülmesi hem tüketiciye hem üreticiye destek anlamına gelir” dedi.

Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı kapsamında sıfır karbon hedefinin elektrikli araçlar konusunda ciddi adımların atılmasına neden olduğunu vurgulayan Torun, “Bu noktada Türkiye’nin de bu elektrikli ve hibrit araç üretimini de satışını da destekleyecek önlemler almalı. Bu noktada vergi indirimleri hem AB Yeşil Mutabakatı’na uyum noktasında önemli bir adım olur hem de sektörü hareketlendirme anlamında büyük katkısı olur. Hükümetten bu konuda adım bekliyoruz” diye konuştu.

Otomobiller artık yatırım aracı

Artan enflasyon ve yüksek döviz kuru sebebiyle insanların artık konut ve araç alımını yatırım hedefli yaptığını söyleyen EGOD Başkanı Torun, “Enflasyondan korunmak için araç alımına yönelik de bir ilgi var. Düşüşteki otomotiv piyasanın canlanması açısından bu ilgiyi canlı tutmak, üretimi destekleyecek ve pazarı büyütecek hamleleri yapmak hem üreticiler hem hükümet açısından önemli” dedi. 

Editör: TE Bilişim