İstanbul Sanayi Odası, Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Listesi’nde, Ege Bölgesi’nden tamamına yakını sektörlerinde ihracat lideri olan 84 firma yer alma başarısı gösterdi. zmir 40 firma, Manisa 23 firma, Denizli 10 firma, Balıkesir 5 firma, Aydın 2 firma, Muğla 2 firma, Uşak 2 firma ile temsil edildi.

İstanbul Sanayi Odası, Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırmasında İzmir’den 40, Ege Bölgesi’nden ise; 84 firmanın yer almasını gurur verici olarak nitelendiren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 2022 yılında bu listedeki Egeli firma sayısının artmasını diledi.

“2021 yılı inovasyonu/yeniliği/değişimi kurum kültürü haline getirmiş, dönüştürücü liderlikte öncü olan bizler için her alanda yeni fikirlere kapılarını açtı. TİM ilk 1000 ihracatçı listesinde de önceki yıllardan daha fazla firmayla temsil edilmeyi umuyoruz. EİB olarak sürdürülebilir ihracat için İnovasyon, Ar-Ge ve tasarım odaklı projeler geliştirmeye devam edeceğiz. Üretim ve ihracatta daha iyi noktalara geleceğimize inancımız tam. Ege Bölgesi’nin 2021 yılı 25 milyar dolar ihracatını 2022 yılında 30 milyar dolara çıkaracağız.”  

Katma değerli ürün üretmenin üretilenin üstüne inovasyon eklenerek mümkün olabileceğini vurgulayan Eskinazi, “İnovasyon; ekonomik değer yaratmaktan öte bir kavram. Sürdürülebilirlik ve çevreye duyarlı üretimle ana pazarlarımız AB ve ABD başta olmak üzere ihracatımızda güçlü pazarlarda öne çıkmayı hedefliyoruz. Ege İhracatçı Birlikleri olarak 2020 yılında sadece Almanya’ya 1 milyar doların üzerinde ihracat yapmışken, 2021 yılında Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’ye de ihracatta 1 milyar dolar barajını aştık. 2021 yılında EİB’nin ihracat yaptığı ülke ve gümrüklü bölge sayısı 211 oldu.” dedi.  

EİB’nin 2022 yılı Ocak – Mayıs dönemindeki ihracatında Almanya 820 milyon dolarlık tutarla ilk sıradaki yerini koruyor. Almanya’yı 603 milyon dolarlık ihracatla Amerika Birleşik Devletleri ve 454 milyon dolarlık ihracatla İtalya takip etti. EİB’nin 2021 yılının Ocak – Mayıs dönemindeki ihracatı ülke grupları bazında incelendiğinde; Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yüzde 27’lik artışla 2,8 milyar dolardan, 3,6 milyar dolara çıktı. Ortadoğu ülkelerine 874 milyon dolarlık, Amerika ülkelerine de 864 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Editör: TE Bilişim