Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak 2019-2020 yılı olağan genel kurul toplantısında bir konuşma yaptı. İhracat çalışmalarından bahseden Başkan Uçak ihracat sürecinde karşılaştıkları problemlere de değindi. Uçak, kuru domates ihracatı ve Çin'e ihracat yasağının altını çizerek şunları dedi:

Sayın Divan Kurulu, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisinin Saygıdeğer Temsilcileri, Ege İhracatçı Birliğinin Kıymetli Başkanları Çok Kıymetli İhracatçı Ailem, Değerli Basın Mensupları, Sayın Misafirlerimiz, Sevgili Çalışma Arkadaşlarımız, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Genel Kurul toplantımıza katılımlarınızdan dolayı, şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına teşekkür ederim. 
Sizlerle birlikte olmaktan onur duyduk. Hepinizi saygıyla selamlıyorum. Hoş geldiniz. Bugün, sizlere ilk gün verdiğimiz sözleri, tekrarlayarak konuşmama başlamak istiyorum. “Ben değil biz olacağız, her zaman diri olacağız”  “Birlikte çalışarak, ihracatımızı arttıracağız”   “Tüm ilgili kişi-kurum ve kuruluşlar ile birlikte ortak akıl üreteceğiz”  Bu hedeflerle çalıştık, bugünden sonrada aynı şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Geçen yıl bildiğiniz gibi pandemi sebebiyle genel kurul toplantımızı gerçekleştiremedik.   Bu yıl gerekli tüm önlemleri alarak Valiliğimizin de izniyle hem 2019 hem de 2020 yılları genel kurul toplantılarımızı birlikte gerçekleştiriyoruz.  Sizlere, Pandemi önlemleri gereği, fazla zamanınızı almadan kısa başlıklar halinde; Tüm üyelerimiz ile birlikte,  Büyük bir aile olarak; Neler yaptıklarımızı, çalışmalarımızı, birlikte neler başardığımızı, anlatmaya çalışacağım. Pandemi ve pandemi önlemlerinin getirdiği yaptırımlara rağmen Değerli üyelerimiz ve birlik çalışanlarımızın olağanüstü gayretleri sayesinde; Birliğimizin 54 yıllık tarihinde ilk defa 1 milyar dolar ihracat barajını aştık. 2020 yılı sonunda 1 milyar 40 milyon dolarlık ihracatı kayıt altına almayı başardık.  Bu rekorda katkısı bulunan üyelerimizi ve EİB birlik çalışanlarımızı, yürekten kutluyorum. Çok zorlu geçen 2020 yılı ve 2021’in ilk çeyreğini geride bıraktık.

''Alkolde yaşanan sıkıntı ile ilgili büyük uğraş verdik''


2021 yılı sonunda ise; Büyük ve son derece çalışkan, başarılı ihracatçı ailemizle birlikte yeni bir ihracat rekoru kıracağımıza inancımız tamdır. Gerçekten de 2020 yılının Mart ayından beri kimsenin öngöremediği bir durum içindeyiz. Koronavirüs’ün, Dünya Sağlık Örgütü tarafından salgın ilan edilmesiyle birlikte ihracatın da çok büyük darbe alacağı düşünüldü. Gümrük kapılarında bekleme süreleri arttı.  Ancak, TİM Başkanımız Sayın İsmail Gülle ve Ticaret Bakanlığımız ile diyaloğa geçmemizle birlikte, bu sorun hızlıca atlatıldı ve ihracatımız aksamadan devam etti. Salgının hemen başında sirke imalatçılarının; Hammadde olarak kullandıkları ve ülkemizdeki şeker fabrikaları tarafından tahsis edilen alkolde yaşanan sıkıntı ile ilgili büyük uğraş verdik. Ve Konserve üretiminde kullanılan sirke üretimine öncelik verilmesini sağladık. Rusya’ya domates kotasının artması için görüşmediğimiz kurum kalmadı diyebiliriz.  Kota 250 bin tona yükseldi ama hala yeterli olmadığını biliyoruz, tekrar artırmak için yoğun uğraşılarımız sürüyor.  Avrupa Birliği’ne uygulanan kuru domates ihracatında kotanın arttırılması için yoğun çaba gösteriyoruz, umuyorum önümüzdeki dönemde önemli gelişmeler kaydedebiliriz. Rusya’ya domates ve biber ihracatında yaşanan ve kısa sürede büyük boyutlara ulaşan analiz sorununun çözümü için uğraş gösterdik ve sorunu çözmeyi başardık. Çok iyi biliyoruz ki ihracatçılarımızın şu anda da çok önemli sorunları var.   Birincisi, Suudi Arabistan’a ihracat yapamamaktayız. İkincisi,  Çin’e kiraz ihracatının yasaklanması. Üçüncüsü, Rusya’ya domates kotası.
Dördüncüsü, Boş konteyner sorunu. Bu sorunlar yetkili birimlere iletilmiş olup ciddi anlamda çalışmaların devam ettiğini sizlere söyleyebilirim. Yine 4 üncü sayısını çıkardığımız ve Türkiye’nin her köşesine ve yurt dışında birçok ülkeye ulaştırdığımız Birliğimizin çıkardığı Hasat ve Ötesi dergisinin dağıtımına devam ettik.  4 sayıda 50’nin üzerinde üye firmalarımızın kendi onayları ile röportaj gerçekleştirerek üyelerimizin ve ihracat ürünlerinin bilinirliğini artırmaya çalıştık. Sonraki sayılarımızda üyelerimizin, onaylarını alarak dergimizde yer vermeye devam edeceğiz. Birazda önümüzdeki dönemde yapmayı planladığımız faaliyetlerden söz etmek istiyorum. 

''2 ayrı URGE projemizin tüm onayları alındı''

Bu aydan itibaren, üyelerimiz için son derece önemli olan “Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz” projesine başlıyoruz.  Bu proje ile sanayilik ve taze sofralık biber, çilek, asma yaprağı, üzüm, sanayilik ve taze sofralık domates, hıyar, mandalina, nar, kiraz gibi ürünlerde kalıntı problemini üretim aşamasında tespit etmek amacıyla sezon başlarında 600’ün üzerinde numune alarak bölgenin haritasını çıkaracağız. Sonuçlara göre gerekli önlemleri almak için çalışacağız. Ödül alacak firmaları şimdiden kutluyorum. Kıymetli zamanınızdan ayırıp beni dinlediğiniz için çok teşekkür ediyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Editör: TE Bilişim