Analistlere göre, Türkiye'de politika faizinin yüzde 19 ile yüksek düzeyde bulunması, liranın daha çok değer yitirmesini sınırlandıran en önemli unsur olmayı sürdürüyor. 

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi Üyesi Francois Villeroy de Galhau, ECB'nin Covid-19 kaynaklı krizi aşmak için uygulamakta olduğu desteklerin, en az ABD Merkez Bankası'nın (Fed) uyguladığı süreye kadar süreceğini vurguladı.

4 BANKAYA YETKİ

Hazine dolar cinsi beş yıl vadeli kira sertifikası için bankalara yetki verdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Hazine ve Maliye Bakanlığı, Dolar cinsinden bir kira sertifikası ihracı gerçekleştirmek amacıyla Dubai Islamic Bank, Emirates NBD Capital, HSBC ve Standard Chartered Bank’a yetki vermiştir" denildi.

Uluslararası piyasalarda 2021'de borçlanma tahmini 10 milyar dolar düzeyinde olan Hazine, Ocak ayında yaptığı 5 ve 10 yıl vadeli iki eurobond ihracı ile aynı gün 3.5 milyar dolar borçlanmış, 2021 dış borçlanma programının üçte biri yılın ilk günlerinde tamamlamıştı.

Döviz piyasalarındaki işlemlerde;

- dolar en düşük 8.4635 lira ve en yüksek 8.4792 lirayı gördükten sonra, 8.47 – 8.48 lira aralığında,

- euro en düşük 10.2604 lira ve en yüksek 10.2860 lirayı gördükten sonra, 10.28 – 10.29 lira aralığında,

- sterlin en düşük 11.9436 lira ve en yüksek 11.9748 lirayı gördükten sonra 11.97 – 11.98 lira aralığında hareket ediyordu.

Küresel piyasalarda 1.21139 - 1.21276 aralığında hareket eden euro/dolar paritesi 1.21273 düzeyindeydi.

ERDOĞAN-BİDEN GÖRÜŞMESİ ODAKLIYDI

Ahlatcı Yatırım'ın günlük bülteninde, "Yurt içi piyasalarda haftanın ilk işlem gününde dikkatler ve buna dayalı fiyatlama hareketleri NATO zirvesinde gerçekleşen Erdoğan-Biden görüşmesi odaklıydı" diye anımsatıldı.

Fed'in, enflasyondaki herhangi bir artışın geçici olacağına ilişkin güvence verirken, politika yapıcıların Salı-Çarşamba toplantısında tahvil alımının azaltılmasını tartışmaya başlayabileceğine ilişkin beklentilerin de olduğunun altı çizilen bültende, "Ancak beklentilerdeki ağırlık Fed’in Ağustos ayındaki yıllık Jackson Hole konferansından önce bir karar çıkmayacağı yönünde şekilleniyor" denildi ve şöyle devam edildi:

"Avrupa hisseleri ise Pazartesi günü, enerji hisselerinin petrol fiyatlarının yükselişi ve küresel ekonomik toparlanmanın hız kazanmasına rağmen destekleyici para politikası beklentilerinin artmasıyla rekor bir yükselişle kapandı. 

"Stoxx 600 yüzde 0.2 artışla 458.32 puanla rekor yüksek kapanışa ulaştı. Endeks seansın başında tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 460.51'e dokundu. Enerji hisseleri, bu yıl güçlü küresel talep beklentileriyle petrol fiyatlarının iki yılın zirvesine çıkmasıyla yüzde 2.0 artarak en iyi performansı gösterdi.

"Almanya’da DAX endeksi rekor seviyeye yükselirken, İngiltere'nin FTSE 100 endeksi Şubat 2020'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı ancak yatırımcılar İngiltere'nin COVID-19 karantina önlemleri hakkında güncelleme beklerken bazı kazançlarını azalttı. Sonradan gelen habere göre İngiltere kısıtlamaları 19 Temmuz’a kadar uzattığını duyurdu."

Editör: TE Bilişim