Amerikan Merkez Bankası (Fed) yılın ilk faiz kararını bugün açıklayacak. Amerika’da 40 yılın zirvesine çıkan enflasyon rakamları sonrası Amerikan Merkez Bankası’nın şahin tutum sergileyip sergilemeyeceği izlenecek. Hem faiz kararı hem de bilanço daraltımına ilişkin mesajlar dikkatle takip edilecek.

Uzmanlar ve kurumlar bu sene FED’den ağırlıklı olarak 3 veya 4 faiz artırımı bekliyorlar. Ancak ilk faiz artırımının bu toplantıda değil mart ayındaki toplantıda geleceği öngörülüyor.

FED’in bu toplantısında bilançosundaki varlıkları azaltmaya ilişkin takvim de açıklayabileceği dile getiriliyor. FED bilançosu pandemi döneminde iki kattan fazla artarak 9 trilyon dolara çıktı.

Altın fiyatları karar öncesi (salı günü) kasım ayından bu yana ilk defa 1.850 doları geçti. Gram altın ise küresel altın fiyatlarındaki yükselişle 800 TL’nin üzerini gördü.

FED’in faiz kararı öncesinde dolar uluslararası piyasalarda yatay seyre yöneldi. Yurt içinde ise 13.44 ile 13.53 lira arasında yön bulmaya çalışıyor. Dolar endeksi ise yatay seyirde ve 95.96 seviyesinde bulunuyor.

Editör: TE Bilişim