Çiftçiler Sendikası (Çiftçi-Sen), çekirdeksiz kuru üzüm taban fiyatının en az 39,50 TL olması gerektiğini açıkladı.
Üzümde hasat başladı. Üzüm üreticisi, çevre kirliği ve iklimsel değişikliğin yol açtığı sorunların yanı sıra girdi maliyetlerinin yüksek olmasıyla mücadele ediyor. Çiftçi-Sen, 2022 yılı çekirdeksiz kuru üzüm maliyeti ve referans fiyatı ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, üzüm üreticilerinin insanca yaşayabilmesi ve üretimlerini devam ettirebilmeleri için referans fiyatının en az 39,50 TL olması gerektiği belirtildi. Üreticilerin, üretimlerini devam ettirebilmek için yaptıkları borçlanmalarını ödeyememe kaygıları içinde olduğu belirtilen açıklamada, "JES’lerin atmosfere saldığı su buharı ve gazların olumsuz etkileri nedeniyle kalite ve verim düşmüştür. Dekarda 400-450 kg kuru üzümü zor alabilecek duruma gelinmiştir. Üretim bölgeleri arasında maliyet uçurumları oluşmuştur" denildi. "Üzümün sergiye yatırıldığı kurutma sürecinde de ne tür sorunlar yaşanacağı belirsizdir, kâr veya zararı önceden hesaplayabilmek giderek imkânsızlaşmaktadır" denilen açıklamada, "Her fırsatı değerlendiren sofralık yaş üzüm tüccarları, ihracatçıları ve alkol fabrikaları da alım fiyatlarını düşük tutmaktadır. Alkol fabrikaları da neredeyse geçen yılın altında bir fiyatla kg başına 1,4 TL’den üzüm almaktadır. Bir yıl içinde girdilerdeki fahiş artış bir yana alkol fiyatlarındaki artış göz önünde bulundurulduğunda şirketlerin bizleri açlık ve yoksullukla yaşamaya devam ettirmek istediği, siyasi iktidarında buna göz yumduğu aşikardır" ifadelerine yer verildi.


"TARIM YAPILAMAZ HALE GELECEK"
Girdilerin son bir yılda 2-3 arttığına dikkat çekilen açıklamada, "Üreticiler her yıl bir önceki yıla göre daha fazla problemle ve yoksullaşmayla karşılaşmaktadır. Görünen o ki, madencilik ve JES yatırımları devam ederse ortaya çıkan kirlilikten ve iklim değişikliğinden dolayı üzümde kalite ve verimlilik sürekli düşecek, Türkiye’nin en verimli topraklarında bırakın üzüm üretmeyi hiçbir ürün yetişemez, tarım yapılamaz hale gelecektir" vurgusu yapıldı.

ÇİFTÇİ İSYAN ETMİŞTİ
Üzüm üretimiyle meşhur Manisa’nın Alaşehir ilçesinde bir çiftçi, geçen hafta toptancıların 1 lira 40 kuruştan almak istediği üzümlerini TARİŞ’in de bulunduğu kent merkezinde sokağa dökmüş, Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu’nun kendisini ikna etmesiyle eyleminden vazgeçmişti. Başkan Öküzcüoğlu ile konuştuktan sonra sakinleşen Mehmet Çokan, "Ben yorgunum, bağ beni epey yordu. Kredi borcum var. Geçen yıl 6 liraya aldığım mazotu şu an 30 liraya aldım. Ben şu traktörü veresiyeye aldım. 1 lira 40 kuruştan üzüm alıyorlar, bizim üzüm yerlerde sürünüyor. Fiyatların açıklanmaması yaş üzüm fiyatlarının düşmesine neden oldu" şeklinde konuşmuştu.

Editör: TE Bilişim