Son Mühür TV’de yayınlanan Gün Başlıyor programında Ayşegül Koç’un konuğu olan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır; yüksek enflasyon ve döviz kurları karşısında Türk lirasının değer kaybetmesi sonucu her alanda yaşanan hayat pahalılığına dikkat çekti. Vatandaşın hiperenflasyon’a alıştığını iddia eden Bayır, “Dolar bugün 17.15’i aştı, avro 18.40’ı aştı, gram altın 1020 lira oldu. Artık düğünlerde altın takmak falan galiba boş. Benzin 26 lirayı aştı. Enflasyon TÜİK’e göre yüzde 73, ENAG’a göre yüzde 150. Dün gevrek ve boyoza yüzde 15 zam geldi gevrek 3.5 liradan 4 liraya çıktı. Bir bardak çay en hesaplı yerde, en uygun yerde 3 lira. İnsanlar inanılmaz derecede yoksulluğa doğru gidiyor. Arabamı 1620 liraya doldurdum, uçak bileti 800 küsur lira olmuş. Uçak biletleri otobüs biletlerinin neredeyse 3 katı civarında. 7 yıl önce ilk uçak biletimi 45 liraya almıştım.” ifadelerini kullandı.

‘15 milyon kişi yeterli gıda tüketemiyor’

Birleşmiş Milletler raporuna göre Türkiye’de yaklaşık 15 milyon kişinin yeteri kadar gıda tüketemediğini ifade eden Bayır, “Sendikalara göre Türkiye’de açlık sınırı 6 bin lirayı açtı yani 4 kişilik bir evde, evine 6 bin lira girmiyorsa o aile aç denilebilir. Bu hesaplara göre milyonlarca asgari ücretli, emekli açlık sınırının altında yaşıyor.” dedi.

'İzmir'de 810 bin kişi yatağa aç giriyor desek doğrudur’

84 milyon kişiden 14.8 milyon kişinin yeteri kadar beslenemediğine dikkat çeken Bayır, “Yani bu şu demek Türkiye’de yaşayan her beş kişiden bir tanesi iyi beslenmiyor. İstanbul nüfusunun yaklaşık yüzde 17.78’i yani 2 milyon 800 bin kişi, Ankara nüfusunun yaklaşık 17.55’i yaklaşık 1 milyon 100 bin kişi, İzmir için ise 18.7’i yaklaşık 810 bin kişi. Yani İzmir’de 810 bin kişi yatağa aç giriyor desek doğrudur. Nüfusa göre yetersiz beslenmenin en yüksek olduğu yer ise Şırnak, en düşük olduğu il Niğde” İfadelerini kullandı.

Asgari ücretlinin ev alması mümkün değil

Dolar karşısında Türk lirasının değer kaybetmesi sonucu inşaat maliyetlerinin çok yükseldiğini işaret eden Bayır, “Türk lirasının değer kaybetmesiyle otomatik olarak demir, çimento, beton fiyatları uçtu gitti. İzmir’de apartman daireleri minimum 1 milyon lira. Asgari ücretli bir kişinin ev alması zaten mümkün değil, asgari ücretlinin başında duran beyaz yakalı bir müdürün de ev alması mümkün değil.” İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim