Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, mayıs ayında açıklanan yurtiçi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) sonrası ekim ayında oluşacak yeniden değerleme oranının (YDO) netleşmeye başladığını belirterek, vergi zammı 'tsunamisi' uyarısı yaptı. Trafik cezası, emlak vergisi, harç gibi ödeneklere getirilen zam oranı olan 'yeniden değerleme oranı'nın yüzde 120-125 dolayında geleceği hesaplamasını yapan Aktaş, ortada iki seçenek olduğunu belirtti.

Temmuz 2023'e kadar kira artışına getirilen yüzde 25 sınırlamasını hatırlatan Aktaş "Öyle görünüyor ki şimdi sırada yeniden değerleme oranı var. Yüzde 120 ile yüzde 125 arasında oluşacak bir yeniden değerleme oranı, 2023'te dengelerin inanılmaz şekilde bozulması sonucunu doğuracak. Bunun kabullenilmesi, 'Ne yapalım mevzuat böyle” denilerek uygulanması pek mümkün görünmüyor" diyerek, şöyle devam etti:

"Mevcut mevzuat bu konuda Cumhurbaşkanı'na belli kalemler için sınırlı bir yetki veriyor. Cumhurbaşkanı'nın yetkisini temelde ikiye ayırmak gerek. Bir kere Cumhurbaşkanı'nın cezalar konusunda yeniden değerleme oranının farklı uygulanmasına karar verme yetkisi yok. YDO ne çıkarsa cezalar aynı oranda artacak. Vergilerde ise durum farklı. YDO’ya bağlı olarak değişen ve vatandaşı en çok ilgilendiren iki vergi var; motorlu taşıtlar vergisi ve emlak vergisi.

Cumhurbaşkanı motorlu taşıtlar vergisini YDO’nun yüzde 20’sinden az, yüzde 50’sinden fazla olmayacak şekilde belirleyebiliyor. Örneğin YDO yüzde 120 olursa bu oran yüzde 80 aşağı çekilerek yüzde 24’e kadar indirilebiliyor ya da yüzde 50 artırılarak yüzde 180’e kadar çıkarılabiliyor. 

ARAÇ SAHİPLERİ YANDI Kİ NE YANDI
Şimdi öyle bir gidişat var ki, YDO eğer yüzde 120 olursa Cumhurbaşkanı yetkisini tümüyle kullansa bile MTV artışı yüzde 24’e ancak inecek. Enflasyon bu düzeylerdeyken, MTV artışının böylesine düşük oranda uygulanması da beklenmez.

Eğer bu yılın yüzde 36.2’lik YDO’su ile yüzde 25’lik MTV artışı arasındaki dengenin gözetileceği varsayılırsa MTV’deki 2023 artışı yüzde 80 dolayında olacak demektir. Araç sahipleri yandı ki ne yandı!"

Editör: TE Bilişim