Bloomberg’de yer alan iddiaya göre Londra piyasalarında alışılmamış bir gelişme yaşandı. Ancak bir merkez bankasının satabileceği hacimde altın, düşük bir fiyattan satılarak dövize çevrildi. Bu durum, akıllara bu operasyonu yapan merkez bankasının TCMB olup olmadığı sorusunu getirdi. TCMB’den bir açıklama yapılmadı.

Bloomberg’de yer alan haberde şu ifadelere yer verildi:

İngiltere Merkez Bankası’nın kasalarında, diğer merkez ve ticari bankalar adına tuttuğu, dünyanın en büyük stoklarından biri olan 5.676 ton külçe bulunmakta. Merkez bankaları tarafından tutulan altın tipik olarak ikili işlemlerde büyük kurumlar arasında genellikle piyasa oranının birkaç senti marj içinde fiyatla alınır ve satılır.

Ancak son günlerde, Bank of England’daki (BoE) altın, konuya aşina tüccarlara göre, gösterge Londra fiyatlarının altında bir dolar ons kadar işlem gördü.

Tüccarlardan biri, böyle büyük bir indirimin genellikle ABD doları veya diğer para birimlerini yükseltmek için büyük miktarda rezerv satan bir merkez bankası benzeri büyük bir kurumu gösterdiğini söyledi.

Merkez bankaları, en son Dünya Altın Konseyi verilerine göre, gelişmekte olan piyasaların rezervlerini yabancı para birimlerinden uzaklaştırmasının yönlendirdiği uzun süredir devam eden bir eğilimle altın varlıklarını 2021’de yaklaşık 456 ton artırdı. Önemli alıcılar arasında 2009’dan bu yana ilk satın alımını yapan Brezilya, Tayland ve İrlanda vardı.

Editör: TE Bilişim