ABD ve Avrupa'da yükselen enflasyon sonrası merkez bankalarının para politikaları, kripto para birimlerindeki değer kaybını hızlandırdı. ABD'nin ardından Avrupa Merkez Bankası'nın da temmuz ve eylülde faiz artırımına gideceğini açıklaması, kripto paralara darbe vurdu.

 27 bin 264 dolara düşen Bitcoin'deki günlük kayıp yüzde 3'ü, iki günlük kayıp ise yüzde 9,5'i buldu. Bitcoin son 24 saatte 850 dolar geriledi.

Bu sabah itibariyle 1462 dolardan işlem gören Ethereum'un iki günlük kaybı yüzde 20'ye yaklaştı. Kripto paraların toplam piyasa değeri son 2 günde 133 milyar dolar eriyerek, 11 trilyon dolara geriledi.

Cuma günü açıklanan ABD enflasyonunun beklentileri aşmasıyla hisse senetleri çakılırken, 2 yıllık hazine tahvil getirileri 2008’den bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Teknoloji hisseleri gibi riskli varlıkların yanısıra kripto paralar ise bu süreçte değer kaybediyor. 

Kripto platformu Luno’nun Başkan Yardımcısı Viyaj Ayyar kripot paralardaki düşüşle ilgili şu değerlendirmede bulundu: “ABD enflasyon verisi hafta sonuna girerken aşağı yönlü trendi destekledi ve özellikle önümüzdeki hafta yapılacak FOMC toplantısı nedeniyle düşüş trendinin devam etmesi olası görünüyor. Eğer daha önce yaşanan ayı piyasalarını incelersek Bitcoin’in yüzde 80 ve üzeri değer kaybı yaşadığını diğer kripto paraların ise yüzde 90 ve üstü gerilediğini görüyoruz. Eğer şu anda yaşadığımız durum bu ise Bitcoin’de önümüzdeki 1-2 ay içinde Bitcoin’in çok daha düşük seviyelere gerilediğini görebiliriz."

Editör: TE Bilişim